“Masa Muda Mengangkang Sana-sini…Bila Tua Takde Punca Pendapatan Mula Jual..Sambal Bodoh” – Wanita Hina Kak Ogy Ahamd Daud

“Masa Muda Mengangkang Sana-sini…Bila Tua Takde Punca Pendapatan Mula Jual..Sambal Bodoh” – Wanita Hina Kak Ogy Ahamd Daud

Siapa tidak kenal Fauziah Ahmad Daud atau lebih mesra dengan panggilan kak ogy ?Dengan mulut laser dan lantang dalam bersuaranya tu memang boleh jadi ribut kalau ada dia dalam sesuatu program .

Namun , sesuatu terjadi baru-baru ini apabila Ogy Ahmad Daud telah menceburi bidang perniagaaan apabila menjual produk masakan air tangannya sendiri seperti sambal.Secara tiba-tiba ada pihak yang menghentam dan menghinanya.

Seorang wanita telah menghina Ogy Ahmad Daud dengan mempertikaikan perniagaannya itu dan mengaiktkannya dengan kehidupan Kak Ogy sebagai artis.Kak Ogy memuatnaik komen itu di laman media sosial dan meminta pendapat dari para foloowernya.

Ini komen dari wanita itu:

“Kalau boleh elakkan dari makan air tangan artis… masa muda mengangkang sana sini, bila tua dah tak ada punca pendapatan mulalah berjualan, sambal bodoh taruk nama lagend… air tangan tu jangan bagi anak-anak makan” – @ezaieyda

Tak sangka ada yang komen begitu kepada Kak Ogy. memang dugaan menjadi anak seni amat hebat.

“Saya langsung tidak kenal siapa dia, kenapa dia bertindak menghina, memfitnah dan cuba untuk menabur pasir dalam ‘periuk nasi’ saya? Dia pernah ke nampak saya ‘mengangkang’ sana sini masa saya muda-muda dulu?

“Saya tahu akaun tersebut palsu dan digunakan untuk menghentam saya.

“Namun saya terpanggil untuk berkongsi entri tersebut sekadar mahu menyedarkan netizen kalaupun ada yang bencikan saya sekalipun, sekurang-kurangnya hormatlah bulan penuh mulia ini,”

Apabila Kak Ogy memuatnaik status itu ramai yang membalas dengan memberi kata-kata semangat kepadanya.

Ada juga yang marah dan geram dengan komen wanita berkenaan yang amat busuk hati itu.

Antara yang memebri komen Sheila Rusly turut memberi komen berikut:

“Subhanallah, mengucaplah @ezaieyda siapa awak nak menghukum @kak_ogy dan artis. Itu kerja Allah. Jangan kita menghina sesama kita. Nilah kesilapan Melayu. Sedih dengan kata-kata awak yang langsung tak mencerminkan iman. Moga Allah ampunkan dosa-dosa awak.”

Ini pula komen dari penyanyi Shiha Zikir:

“Ya Allah… busuknya hati… baca dari tulisan dia pun dah tau hati dia sendiri macam mana. Sabar ye sis Ogy… doakan yang baik-baik untuk komen tu.”

Apapun itulah dugaan di bulan Ramadhan, ada sahaja yang busuk hati dan dengki. Semoga perniagaan Sambal Goreng Saadiah Ogy terus maju.

Seterusnya..

Seorang Lelaki Tua Telah Masuk Ke Sebuah Showroom Kereta Hanya Ingin Menyejukkan Diri Menikmati Aircond , Seorang Jurujual Wanita Telah Menyambut dan Melayaninya, Saat Orang Tua Itu Mengeluarkan Sehelai Kertas, Jurujual Itu Hampir Pengsan Kerana……

Suatu petang saat cuaca sangat panas, seorang lelaki tua masuk ke tempat penjualan kereta. Ketika dia masuk, seorang jurujual wanita menghampirinya dan sambil tersenyum bertanya kepada orang tua itu, “Bagaimana kabarmu hari ini, Encik? Apa yang boleh saya bantu? ”

Dengan malu-malu orang tua itu menjawab, “Maaf, Anda tidak perlu melayani saya. Saya hanya masuk untuk menikmati ruang aircond Anda. Hari ini cuaca panas. Saya akan pergi saat saya sedikit segar.”

Setelah mendengar penjelasan orang tua itu, gadis itu menjawab: “Itu benar. Hari ini pasti hari yang panas, masuklah dan biar saya ambil segelas teh sejuk,” katanya lalu membawa orang tua itu ke sebuah sofa mewah.

Orang tua itu menjawab: “Tapi saya seorang petani dan saya bekerja di ladang. Saya takut saya akan merosakkan sofa Anda .”

Jurujual itu tersenyum dan menjawab, “Jangan takut pakcik, sofa ini disediakan agar pelanggan kami boleh duduk.”

Setelah orang tua itu menghabiskan segelas teh sejuk itu, dia berjalan ke bagian truk dan mulai melihat truk yang ada di sana.

Lalu, jurujual yang baik hati itu menghampirinya dan bertanya: “Apakah Anda tertarik untuk membeli truk?”

Orang tua itu menjawab: “Maaf, saya petani miskin dan saya tidak punya wang untuk membeli truk ini dan saya sama sekali tidak memerlukan truk ini.”

Jurujual menjawab: “Jangan takut, tidak masalah jika Anda tidak membeli. Saya akan menjelaskan kepada Anda spesifikasi truk ini dan siapa tahu Anda mungkin memiliki kawan yang tertarik.”

Jurujual itu menjelaskan spesifikasi truk itu kepada orang tua itu dan orang tua itu mendengarkan dengan penuh perhatian.

Setelah mendengarkan penjelasan, Pakcik tua itu mengeluarkan sehelai kertas dan memberikannya pada jurujual itu dan berkata: “Ini adalah jenis truk dan jumlah yang saya perlukan. Tolong aturkan untuk saya, terima kasih. ”

Jurujual itu mengambil sehelai kertas dari orang tua itu dan melihatnya. Orang tua ini ingin memesan 18 truk! Jurujual itu hampir pengsan setelah melihat kertas itu.

Dia dengan cemas bertanya kepada orang tua itu: “Tuan, saya tidak dapat membuat keputusan di sini karena jumlah yang ingin Anda pesan dianggap sebagai pembelian pukal dan memerlukan pengurus saya untuk melayani Anda secara pribadi.”

“Bisakah Anda menunggu sebentar dan membicarakannya dengannya? Sementara itu, saya boleh mengatur test drive untuk Anda … ”

Orang tua itu menjawab dengan tenang, “Cik, Anda tidak perlu mencari pengurus Anda. Saya adalah seorang petani dan saat ini, perniagaan saya berkembang jadi saya perlu membeli banyak truk tapi saya tidak tahu tentang truk.

“Kekhawatiran terburuk saya adalah layanan buruk jual truk dan pemeliharaan truk. Jadi, anak saya mengemukakan gagasan sederhana dan cemerlang ini untuk menguji setiap showroom di kota. ”

“Saya pernah ke beberapa showroom sebelum saya datang ke sini dan saya telah menggunakan skenario yang sama namun akhirnya, saya tidak dilayan sama sekali.

“Saya dibiarkan berdiri sendiri sambil melihat-lihat truk. Hal ini membuat saya sangat kecewa. Padahal, Anda tahu saya bukan pelanggan tapi Anda tetap melayani saya dengan bersungguh-sungguh.

“Jadi saya memutuskan untuk membeli truk dari Anda kerana pelayanan yang baik Anda membuktikan bahwa perusahaan ini akan memiliki layanan jual-beli yang baik. ”

Cerita ini mengatakan kepada kita bahwa tidak semua orang yang datang ke kedai Anda akan memberi tahu kita maksud mereka yang sebenarnya.

Pelanggan harus diperlakukan sebagai pelanggan sama ada pelanggan tersebut memakai sandal jepit atau sepatu mahal. Jika mereka diperlakukan dengan baik, siapa tahu mereka akan membeli sesuatu.

Kredit: erabaru

Sumber: en.goodtimes.my