GADIS MOROCCO..NIKMAT SUNGGUH BERKAHWIN DENGAN MEREKA!!LELAKI INI BERANI MATI DEDAHKAN 10 KENIKMATAN BERKAHWIN DENGAN WANITA MOROCCO YG BUAT GADIS MELAYU SENTAP!YANG NO 9 TU MEMANG MANTAP..

10 perkara ini menarik jika be rkahwin dengan gadis Morroco adalah pengakuan Encik X seorang Trader terkenal dari Malaysia yang mencerita kan pengalaman nya yang berkahwin dengan gadis Morocco.

Negara Morocco nampak se perti tiada yang menarik tetapi persepsi anda akan berubah setelah membaca 10 perkara menarik jika ber kahwin dengan gadis Morroco seperti yang di dedahkan oleh Encik X di bawah.

10 perkara menarik jika ber kahwin dengan gadis Morroco
1. Isteri saya seorang gadis Moroko. Umur 27 tahun. Kami tinggal di Malaysia sebaik saja saya menikahi nya. Beza usia dgn saya hampir 15 tahun. Di Moroko, gadis berkahwin pada usia 27 tahun di kira sudah lewat. Secara purata mereka ber kahwin pada usia 21 hingga 25 tahun.

2. Mereka bermazhab Maliki. Batal air wudhuk tidak sekerap kita yang ber mazhab Syafie. Ini kerana di sana kurang air. Bapa mertua saya amat hairan bila tengok saya kerap mengambil wudhuk semasa saya di sana.

3. Gadis Morocco boleh di katakan daripada 10 org, 8 daripada nya jelita. Sesetengah nya bermata biru.

4. Saya membelanja kan hanya RM4000 untuk melangsung kan perkahwinan di sana. Jika saya buat majlis makan- makan sempena perkahwinan di sana pun, saya hanya perlu belanja kan RM10,000 sahaja. Jauh lebih jimat ber banding di Malaysia.

5. Gadis Morocco sebenar nya berminat juga dengan jejaka luar. Ini kerana jejaka Morocco jenis suka lepak kedai. Jadi, peluang terbuka untuk jejaka luar menjadi kan mereka sebagai isteri.

6. Untuk menjadi sebahagian daripada mereka, ibu bapa gadis tidak sewenang- wenangnya menerima orang luar. Kecuali jika ada introducer yang mereka kenali.

7. Secara purata, kehidupan di Morocco bukanlah mewah sangat. Mereka hidup biasa- biasa sahaja seperti kita di Malaysia. Saya memberi kan mertua saya RM300 sebulan.

8. Saya tidak kerap pulang ke Morocco membawa isteri saya pulang berjumpa ibu bapanya. Kami hanya terbang ke Morocco setahun sekali sahaja.

9. Di Morocco, ibadah korban umpama wajib. Mereka korban kan binatang seekor seorang.Bukann nya seekor binatang di bahagi bahagian dengan berkongsi bayar seperti di Msia. Ini kerana harga binatang di sana sangat murah. Mereka hairan kerana di Malaysia, kita berkongsi bahagian dan tidak semua orang ber korban secara individu seperti mereka.

10. Secara ringkas, saya boleh katakan gadis Morocco mempunyai ketaatan yang tinggi terhadap suaminya. Hidup saya dengan gadis Morocco ini tidak menjadi kan saya tertekan kerana kos hidup di sana juga tidak tinggi serta ke hidupan mereka yang biasa hidup dalam keadaan sederhana.

Mungkin anda juga seperti kami yang tak pernah ambil kisah mengenai Morocco sebelum ni dan seolah- olah tiada apa yang menarik.

Tapi nampak nya persepsi itu serta – merta berubah selepas pendedahan 10 perkara menarik jika be rkahwin dengan gadis Morroco dari Encik X.

DEmi Kerana Mahukan Kenikmatan Yang Memuncak..Wanita maut selepas ‘PROJEK’ intim DEngan Kekasihnya dengan gaya ini.

Wanita maut selepas berhubungan intim dengan gaya ini|Hanya untuk mendapatkan nikmat sesaat ketika bercinta seorang wanita yang dikenali sebagai Kate widdowson meninggal dunia.

Menurut laporan DailyMail kedua tangan kate di ikat ketika kejadian itu.dan pada keesokan harinya tangan kirinya mulai merasa sakit hingga ia memeriksanya di sebuah hospital.

Doktor yang bertugas ketika itu berkata tangan kate hanya salah urat dan memberikan obat tahan sakit.

Namun dua hari seterusnya tangan wanita asal inggris ini semakin teruk sampai pergelangan tangannya tidak dapat lagi digerakkan.

Tidak hanya itu tangannya juga mengalami luka hitam seperti terbakar dimana kulitnya mengelupas.

Kete yang dilarikan kehospital tidak dapat diselamatkan ,beliau meninggal dunia akibat serangan jantung secara tiba tiba pada hari kedua rawatan

Menurut doktor Kate telah dijangkiti Necrotising Fasciitis ,sejenis kuman pemakan daging.

Keadaan ini disebabkan oleh sebuah luka kecil yang terinfeksi oleh satu atau lebih jenis bakteri hingga merosakkan pengaliran darah ke jantung.

Ibu Kate, Trish Widdoswon, menyalahkan pihak hospital atas kematian anaknya.Menurutnya kate seharusnya di rawat dengan membuat pembedahan pada hari pertama datang kehospital.

Sementara itu kekasih kate mengaku mengikat tangan kate ketika mereka berhubungan intim.
Namun lelaki itu tidak terlalu mengingat banyak kejadian memandangkan mereka berdua dalam keadaan mabuk ketika itu.

“Aku telah kehilangan cinta hidupku, aku telah kehilangan segalanya.Aku kehilangan tunanganku, kita akan segera menikah.

Aku kehilangan ibu terbaik dari anak-anakku yang belum sempat lahir.”Semoga kejadian ini menjadi pelajaran ya bagi kita semua.luah kekasih kate.

Sumber – Exora

‘Mungkin Kerana Paras AKu Yang Menarik..’Selepas 17 Tahun. Wanita Ini Dedah Senarai LELAKI Yang Pernah Cuba CABUL Dia Sejak Kecil !!

Sejak baca confession psl kes cabul ni aku dah tak boleh fokus exam esok. Tak sangka kenangan buruk yg aku sangka aku dh lupa datang balik. Seharian aku Menangis kt bilik. Trauma tu Allah je tau. Dah 17 tahun aku pendam sorang2. Ni first and last aku confess publicly.

Masa aku darjah satu, aku kena cabul ngan kawan ayah aku kt masjid. Masa tu ayah aku bilal masjid so aku selalu tlg dia kemas rak quran. So pakcik ni panggil aku suh sapu belakang tiang tempat dia selalu solat tu. Dia tanya nk upah tak? Tapi kena baring dpn dia. Masa tu apalah sgt. Aku pun budak lg. Then dia mula buat something sampailah ada sorang abang dtg sergah dia marah2 sbb buat benda tak elok dlm masjid. Abang tu tarik aku bwk gi Kat area dapur masjid. Dia tanya aku ok tak? Aku angguk pastu ucap thanks and nk blah. Tp abang tu tarik aku pastu dia plak cabul aku. Aku menangis sbb takut dia pukul aku ke apa pastu aku dgr suara ayah jerit panggil aku. Abang tu cpt2 lari. Ayah nampak aku kt belakang rak pinggan tanpa tudung dikepala. Ayah dtg tanya kenapa nangis? Aku nampak abang tu buat isyarat suh diam dr jauh. So aku ckp aku jatuh je. Ayah tak syak pape terus bawak aku balik. Sjk haritu aku dh tak ikut ayah aku dh.

Tak lama pastu, kawan aku ajak main guli kt bwh rumah dia. Abang dia nk tunjuk something. lagi sekali jahilnya aku ikut je. Sekali lg aku dicabul oleh kawan aku, abang dia dan sorang lagi yg aku tak kenal. Aku balik cite kat ibu tp ibu tak caye sbb diorang sume sekolah agama. Pastu aku terus tak kawan ngan diorang lagi dah sbb diorg selalu ajak aku gi kt bawah rumah tu.

Beberapa bulan kemudian, aku ingatkan sume ni akan berakhir. Sampailah satu hari tu parents ngan adik2 aku terpaksa balik rumah atuk. Tinggallah aku ngan abang aku. Masa aku tido kt bilik, tiba2 ada tangan dtg tutup mulut aku suh aku diam. Aku menangis sbb terkejut dan sakit. Rupanya abang plak nk buat onar. Dia suh aku diam kalau tak dia bunuh aku sambil acu pisau lipat kt muka aku. Aku merayu mintak jgn buat pape kat aku tp dia tak nak dengar. Maybe sbb aku menangis kuat sangat, abang aku tak jd rogol aku sbb masa tu jugaklah jiran kt sebelah rumah ketuk2 pintu tanya ada masalah ke. Malam tu aku takleh tido langsung. Aku sorok pisau dapur kt bawah bantaL aku just in case dia dtg lagi. Aku nekad dh apa jadi lantak. Tp nasib baik dia tak buat apa dh. Sampai skang ni aku tak bertegur ngan abang sbb aku benci dia.

Cerita ni tak berhenti kat situ je. Masa aku darjah 4 aku pernah kena culik masa otw ke sekolah. Sampai kt satu pondok, pakcik tu turunkan aku dr van hijau dia. Masa dia tgh terkial2 nak ikat aku, aku tendang perut dia sampai tersungkur. Aku pukul kepala dia dgn beg aku then aku lari keluar tanpa arah tuju. Tau2 je org kampung jumpa aku kt tepi reban ayam tah sapa punya. Ayah aku syak ada something wrong tp trauma tu dh cukup berat. Aku tak mampu nak cerita kat dia. Mesti dia malu ada anak macam aku kan? Mesti dia nak salahkan aku sebab tak jaga diri elok2 kan? Berbulan2 aku tak bercakap tp ayah aku sabar je bawak aku kesana sini layan aku mcm bidadari. Ayah sorang la lelaki yg takkan khianat aku. Aku yakin.

Citenye belum habis lagi. Masa kt cfs, aku keluar sorang diri pegi cari buku kt pesta buku kt pwtc tu. Masa balik singgah mcd jap. Sbab aku lalai, aku pegi toilet tinggalkan makanan aku camtu je. Lepas tu aku mnum air, aku rasa pening and tau2 je ada 2 org dtg papah aku. Sorang laki sorang perempuan. Aku antara dgr dgn tidak je time tu tp aku sempat dgr diorang kata ‘lauk free malam ni’ aku meronta tp tak kuat. Msa kt pintu keluar, aku randomly paut tangan tah sapa2 jer kat pintu tu and cakap ‘tolong cik. Saya tak kenal diorang ni. Tolong’. Bertempiaran dua ekor tu lari. Hari tu aku dibawa ke balai tp sbb aku tak nampak sapa dua ekor manusia tak guna tu, sia-sia juga la pegi buat report. Aku dihantar pulang ke mahallah. Cite ni tak pernah heboh sbb aku taknak bising

Sejak kisah2 pahit tu. Aku dah decide taknak nampak lemah dpn mata semua orang lagi dah. So aku mula jadi mcm jantan. Pakaian aku mcm lelaki tapi aku still bertudung. Kelakuan aku kasar . Sume gara2 tak nak nampak lemah dpan mata org. Walaupun tak pernah officially kena rogol tp sikit banyak pun effect tu kt masa depan jugak. Dara aku dh takde walaupun takda actual penetration. Tp apa yg diorg buat dh cukup tuk jahanamkan masa depan aku. Sume sbb kisah2 haram tak guna ni. Sume sbb manusia2 bangang ni. Sedihnya takdir hidup aku.

So nak dijadikan cerita, aku teruskan hidop aku macam biasa. first semester kt gombak, mak aku kata ada org masuk meminang. Rupanya abang yg first cabul aku tu. Dia personally contact aku mintak maaf and nk betulkan kesilapan dia taknak mereput dlm neraka dgn ajak aku kawen. Aku menangis masa tu and then i said to him, semoga kau mereput dlm neraka sampai bila2. Aku takkan maafkan kau. Dia pujuk mak aku tp aku ugut nk buat report polis sbb kacau family. Then he stopped.

Masa aku third year, kawan yg cabul aku berjemaah ngan abang dia tu contact aku nk mintak maaf sbb terlanjur perangai. Alasan contact balik pun sama jugak. Nak amik tanggungjawab tu ngan ajak aku kawen. Aku maki mak dia (ibu aku takda masa tu) sbb hal tu. Mak dia menangis mintak maaf jgn seksa lelaki tu sbb dia dh insaf. Tapi keras hati aku tu Tuhan je taw. Kau insaf? Abih aku? Takkan aku nk hidup ber abang sayang dgn org yg dah buat hidup aku huru hara??? Takkan aku nak cakap kt anak2 nanti ni bapak kau yg cabul mak masa kitorang kecik dulu. Pastu kami kawin. Lejen tak? Sweet tak? Takkan la kot?

Aku mula memberontak ngan ibu aku. Sbb ibu dh mula paksa aku kawen. Dia sangka ada org ikhlas, pakai kopiah jubah sume boleh didik aku yg langsung takde gaya ustaz pilihan ni. Memang aku tak completely cover aurat aku sbb aku dh tawar hati. Dulu masa sekolah pakai tudung labuh (sekolah agama) pun boleh kena. Apatah lagi pakai biasa2 camni so sama jgk la aku tak pakai make up. Elok2 muka macam helmet retak cam ni kang pakai makeup lagi la menarik perhatian lelaki. Baik la aku pakai biasa2 je. Pakai seluar jeans longgar ngan tshirt tudung selempang kiri kanan senang aku nak belasah orang sampai lumat. Sorry, ini realiti. Bila dh byk kali kena takkan la aku nak pakai dress liplap liplap kan.

Skang ni dah masuk final year, ibu mula bising sbb aku tak nampak jalan nak mendirikan rumahtangga lagi. Dah 3 pinangan aku tolak. Mengamuklah dia. Aku bagi alasan nak kerja dulu padahal aku takut kalau suatu hari nanti sume tu terbongkar. Macam tak je lelaki boleh terima aku seadanya. Takkan ada. Aku tak caye. Dalam ramai2 lelaki, ayah aku ttp paling best paling supportive. Dia kata takpa. Asal aku bahagia ja. Kalaulah boleh cerita kt ayah, agak2 dia nak ke bangga2 ada anak cam aku?

Abang aku? Agaknya kifarah kot, sbb dulu aku sumpah seranah dia mohon bukan2 setiap hari. Dia kawen ngan perempuan liar, bini kantoi curang ngan kawan dia, hidup tak dek berkat banyak hutang sana sini. masa dia mintak maaf ngan aku pun aku cakap tunggu kt akhirat. Dia manusia plg mengecewakan aku sbb dia abang sulung patutnya dia protect aku bukan merosakkan aku.

Pakcik tu pulak? Few years years years ago, dia kena strok. Ayah bawak family kitorang gi melawat. Pakcik tu takleh bercakap langsung tp tangan dia dok mcm nak gapai aku ja. Nak mintak ampun kot. Sorry again, I can never forgive him. Sorry.

Alangkah indahnya kalau hidup aku macam orang lain. Aku selalu tgk orang lain elok ja ada bf, kawan lelaki, abang2 yg penyayang at least nk gi mana2 ada yg teman and protect. Aku? Dah lama aku tak rasa selamat and selesa bila ngan lelaki camtu. Laki dtg dekat pun aku lari. Aku tak tau la bila nk menikah nanti camna. Hati aku dah lama mati. Dah letih berdoa. Dah penat berharap suh Tuhan lembutkan hati aku ni. Tp hari2 sama ja perasaan. Kalau aku kawin and punya anak perempuan, aku takut nasib sama jadi kat depa. Aku trauma. Aku perlukan bantuan. Tapi 17 tahun aku pendam so takda sapa tolong aku. Aku bangkit sendiri. Aku berlawan ngan pikiran aku sendiri. Aku marah diri sendiri. Setiap kali ada cerita camni keluar kt berita ka kt mana2, aku taktau nak salahkan sapa. Masa kawan aku cite dia kena rogol ngan sepupu dia sampai bapak dia buang dia dari family pun aku tak salahkan dia. Tak salahkan jantina ka apa. Tak boleh nak salahkan faktor pemakaian dia. Kita hidup di zaman fitnah. Apa pun boleh jadi. Takde sape yg kita boleh percaya. Betul2 percaya.

Takat tu je la konfes nye. Lega sket lps dah luah. Kalau ada yg pikir ini cerita tak logik, takpe maybe anda bernasib baik hidup clear takde dugaan berat camni. Tapi ingat sket ada lg manusia yg tak tertanggung dugaannya tau. Sebab apa? Tuhan kira dulu level kemampuan dia sebelum Dia uji hamba-Nya. :’)

Korang.. Aku tak mintak banyak. Nak mintak tlg doakan aku punya hidup normal macam org lain je. Aku nk jugak rasa aman. Selama aku hidup ni tak pernah sekalipun aku rasa bahagia. Aku jarang ketawa inikan pulak senyum. Aku lone ranger tak ramai kawan. Kawan yg paling byk dgr cita aku cuma doktor merangkap counselor aku ja. Bukannya aku dh jadi gila cuma kdg2 aku kena consult dia sbb aku ada masalah takde keyakinan diri. Tp dia tak pernah tau psl sume yg jd kat aku. Dia cuma tau aku ada trust issues ngan lelaki. Tu ja. Katanya sbb terlalu byk benda buruk yg jadi dlm hidup aku la aku ssh nk lembutkan hati. Tapi aku bersyukur sbb aku tak tersasar dr landasan agama and masih ada peluang tuk belajar kt uia ni. And kepada yg pernah menjadi mangsa cam aku, kita sume diuji je. Allah tau selama mana kita tak merelakan itu bukan salah kita. Semoga kita semua kuat. KREDIT IIUM.

[EKSKLUSIF] Artis Malaysia Buat Duit Banyak Guna Bigo.! Ada yang Sebulan Boleh Dapat Sebanyak..? – Ini Video Pendedahan Michael Ang

Siapa sahaja yang tidak kenal dengan Michael Ang. Bukan sahaja sebagai pengarah, malah beliau juga tersenarai sebagai selebriti yang terkenal dengan ‘mulut laser’

Michael Ang juga dikatakan suka membuat video live di laman sosialnya sehinggalah video terbarunya yang beliau dikatakan tidak akan mengambil 3 orang pelakon ini berlakon di bawah produksinya. 3 pelakon tersebut adalah Fathia Latiff, Natasha Elyzza dan Fara Mendoza


Fathia Latiff

” Fathia berlakon? Tak berani lagi, dik, nak ambil. Tunggulah dia berubah betul-betul dulu, barulah I berani ambil”

Michael Ang dikatakan tidak berani untuk mengambil pelakon berkenaan berlakon lagi atas kontroversi Fathia yang dikatakan mempunyai masalah disiplin dan sering datang lewat ke set pengambaran. Selain itu, beliau juga terpalit dengan kontroversi video yang menampakkan separuh buah dadanya dan berpakaian seksi bersama pelakon baru Natasha Ellyza
Natasha Ellyza

” Sejujurnya I dah lama ada Bigo (Live) tu, tapi I tak tahu yang buat Bigo tu boleh dapat duit. I baru tahu. Rupanya banyak artis Malaysia buat Bigo untuk dapatkan duit. Banyak juga aku dengar ada orang dapat lebih RM 20,000 sebulan, okay? Sebab dapat coins-coins tu ke apa. Patutlah si Natasha tu pergi buat Bigo tu. Rupanya dapat duit. Patutlah dalam video tu dia orang tanya, dah berapa, dah berapa, dah berapa.”

Pendatang baru, Natasha Ellyza dikecam hebat netizen gara-gara memuat naik sebuah video beliau berpakaian seksi serta menari di hadapan penonton video aplikasi Bigo. Malah dalam video tersebut juga, beliau secara tidak sengaja telah merakamkan aksi beliau dan Fathia yang turut menari ketika itu.
Fara Mendoza
Kecoh seketika apabila Fattah Amin dan Janna Nick dikatakan sedang bercium dalam satu adegan drama Coffee Prince arahan Michael Ang. Video tersebut tular di media gara-gara pelakon baru ini, Fara mendoza telah memuat naik video yang dirakamnya itu di akaun Instagram miliknya.

” Fara Mendoza tu dengan Natasha Elyzza memang takkan ku ambil lagi berlakon. Buat hal je. Buat malu company je.”

Sumber : ohsemput.com

Inilah MAKSUD Sebenar BIN BINTI Dan BTE Yang Ramai TAK TAHU !!!

Sejak lahir lagi, masyarakat Islam di Malaysia telah kenal sinonim dengan bin binti atau bte pada namanya di kad pengenalan. Tetapi ramai yang masih samar samar bila ditanya apa maksud bin binti dan bte tersebut

ISU BIN BINTI DAN BTE TERKINI.

Baru-baru, kami amat tertarik dengan sebuah pertubuhan Islam yang telah mendedahkan terdapatnya rancangan halus, terancang dan berterusan pihak tertentu bagi menghapuskan identiti bangsa, status agama dan gelaran Bin Binti seperti tertera dalam MyKad sekarang. Betulkah sampai begitu sekali?

Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Abdullah Zaik Abdul Rahman berkata, ada pihak tertentu berani tampil untuk mendesak kerajaan supaya menghapuskan keperluan menulis nama Bin Binti, bangsa dan agama ketika orang ramai membuat permohonan sijil kelahiran dan Mykad anak masing-masing.

Dan ini antara sebab-sebab yang lebih terperinci kenapa Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Abdullah Zaik Abdul Rahman risau sangat dengan isu ini…..

Beliau berkata, perkara itu menjadi semakin menakutkan apabila kebanyakan daripada enam juta belia di negara ini termasuk orang Melayu dan beragama Islam kini turut dipengaruhi oleh idea globalisasi serta liberalisasi dipelopori oleh negara Barat. Kesannya anak zina atau zuriat dilahirkan tanpa ikatan perkahwinan mengikut hukum syarak pun boleh didaftarkan secara sah, sekali gus menghancurkan institusi kekeluargaan serta akidah umat Islam di negara ini. – Abdullah Zaik Abdul Rahman, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)

Sebenarnya adalah idea ini berasal dari Barat yang kononnya mampu menyelesaikan masalah perbezaan identiti bangsa, keturunan dan agama. Mereka mahu kita keluar dari fitrah manusia atau dengan kata lain tiada lagi status bangsa seperti Melayu, Cina dan India serta agama. Penghapusan Bin Binti akan menyebabkan semua orang akan menjadi sama, sekali gus mewujudkan persamaan dan kesamarataan. – menurut perlembagaan, Melayu dan islam diberi keistimewaan, even Prof Aziz Bari pun kata Malaysia bukanlah negara sekular.

Kami pun tak pasti apa yang bukti yang menyebabkan Presiden ISMA tiba-tiba sahaja mengeluarkan isu ini. Samada betul atau tidak, hanya beliau sahaja yang tahu. Cuma pada pandangan kami tiada isu apa pun sebenarnya benda ini. Sebabnya tiada paksaan pun untuk mana-mana rakyat Malaysia meletakkan bin ataupun binti pada kad pengenalan.

Letak bin binti “belum tentu Islam”, tetapi orang Islam yang mengamalkan ajaranNya itu lebih dipandang mulia di sisiNya”

Dalam Islam tak wajib untuk seseorang itu meletakkan bin atau binti pada kad pengenalan. Satu lagi, kami agak tak bersetuju dengan “hukuman yang diberikan kepada anak luar nikah”. Kalau ikut pemahaman Presiden ISMA ini; anak luar nikah tak boleh didaftarkan IC? Tak boleh dianggap warganegara?

Dahla…..anak luar nikah ini berpunca daripada kegiatan daripada pasangan tidak ada moral. Kemudian apabila mereka lahir, kita hukum mereka lagi dengan dasar yang seperti ini. Kesian mereka. Mereka pun tidak mahu rasanya dilahirkan sebegini rupa. Anak-anak ini tidak bersalah, mereka tidak sepatutnya dihukum sebegini rupa.

Jikalau disemak kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan, penggunaan istilah bin dan binti tidak melibatkan hukum Islam. Ini terbukti apabila terdapat penggunaan bin dan binti dalam masyarakat Kadazan, Dusun yang bukan beragama Islam. Malah di negara Arab juga, penggunaan bin dan binti tidak tertakluk kepada individu yang beragama Islam. Oleh hal yang demikian itu, isu agama tidak wujud dalam hal ini.

Ini semua terpulang kepada rakyat Malaysia, kalau nak guna, dipersilakan. Kalau tidak mahu, tiada paksaan pun sebenarnya. Isu ini bagi kami tiada kena mengena dengan Islam tetapi lebih kepada soal pengurusan dan pentadbiran sahaja. Mengapalah benda khilaf tiada dalam hukum agama menjadi keutamaan dalam pertubuhan ini.

Macam apa yang kami sebelum ini, tak perlu nak beria-ria nak tekankan juga perlunya wujud Bin Binti tu..sedangkan dalam Islam pun, tak perlu. Lainlah kalau memang ianya undang undang negara termaktub dalam perlembagaan negara. Ia lebih kepada HAK INDIVIDU..sebab nama ialah hak masing masing. Kalau nak letak Bin/Binti, letak…..kalau tidak mahu letak, terpulang. Senang kan begitu?

Kan lebih baik pertubuhan ini memainkan peranannya umat Islam yang tidak pergi solat berseronok di waktu Maghrib di tapak-tapak karnival. Ada tegur? Ada nasihat?

Ada beberapa tokoh yang kami semak tidak menggunakan bin binti, elok sahaja agamanya :

Ustaz Lim Jui Soon
Ustaz Ang Wang Seng
Dr Laurence Brown
Dr Bilal Phillips
Keith Ellison, First US Moslem Congressman

Tetapi yang ini pula ada bin binti, macam mana pula tu?

Wartawan Perang Israel, Ron Bin Yishai
Wira Israel, Binyamin Fuad Bin Eliezer
Wira Israel, David Bin Gurion
Ketua pasukan bolasepak Israel dan pemain Arsenal, Yossi Bin Ayoun
Shlomo Bin Ami, bekas menteri luar Israel
Zine El Abidine Bin Ali, Diktator Muslim
Dan akhirnya, Lina Joy pun dalam IC beliau tertera Islam.

BTE – belong to eve
BIN – belong initial name
BINTI – belong initial name to initial
BT – belong to

Kalau salah tlg betulkan

P/S : Kami sendiri selesa dengan penggunaan bin binti ini, sebab dah lama guna ka. Tiada masalah pun.

PP/S : Pada pendapat anda sendiri untuk situasi di negara kita Malaysia, apa yang menjadi keutamanaan anda jika diberikan pilihan meletakkan bin atau binti atau tidak? Mana pilihan anda, dan sebab apa? KREDIT BERITASEMASA.

sumber: bacaviral/Via rekacita

 

‘Saya Reda Dengan Takdir Yang Saya Terima’ – Mia Ahmad Tidak BERSEDIH LAGI

PELAKON Mia Ahmad masih tetap dengan pendirian enggan berkongsi lebih lanjut mengenai keguguran dialaminya pada awal Disember lalu.

Mia atau Samihah Ahmad Baderi, 29, berkata dia tidak lagi bersedih dengan apa yang berlaku kerana menganggap ia ketentuan Illahi.

“Saya tidak mahu berkongsi lebih lanjut mengenai keguguran itu sebab ia kali pertama terjadi dalam hidup saya.

“Apa yang saya boleh katakan, saya tidak lagi bersedih dan reda dengan takdir yang sudah tertulis buat saya.

“Buat masa ini, saya nak berehat sahaja. Nak jaga makan dan jaga badan saya supaya bertenaga semula,” kata Mia kepada mStar Online.

Mia ditemui di malam Anugerah Telenovela yang berlangsung di Pusat Perdagangan Dunia Putra (PWTC) pada Sabtu.

Mia dan berkahwin dengan penjaga gol Johor Darul Takzim (JDT) Izham Tarmizi berkahwin pada 13 Januari lalu di Taiping, Perak.

Menurut Mia lagi, dia juga menjalani proses berpantang selama 20 hari seperti wanita lain yang keguguran.

Namun, dia memilih untuk tidak berkongsi keadaannya ketika itu pada umum kerana takut nanti ada segelintir pihak mempertikaikan.

“Saya juga melalui proses berpantang seperti wanita lain yang mengalami keguguran. Saya banyak tanya pada ibu dan mertua cara untuk jalani proses itu.

“Selama 20 hari saya berpantang. Tapi orang tak tahu sebab saya memang tak berkongsi apa-apa di laman sosial.

“Takut nanti kalau letak gambar pakai stoking atau kapsyen sedang berpantang, ada yang mempertikaikan pula,” katanya.

Mia Ahmad Sahkan Keguguran

Menerusi laporan mStar Online pada 9 Disember lalu, Mia mengesahkan dia mengalami keguguran namun tidak bersedia untuk berkongsi dengan umum tentang perkara itu.

Mia dinobatkan sebagai Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Telenovela 2017. Foto LOW BOON TAT.

Dalam perkembangan lain, Mia bersyukur akhirnya dia dapat membuktikan kesungguhannya dalam lakonan apabila memenangi Pelakon Wanita Terbaik Anugerah Telenovela 2017.

Kata Mia, dia sudah bersedia untuk berhadapan dengan netizen yang akan mempertikaikan kemenangannya itu.

“Kemenangan ini antara salah satu bukti saya berusaha keras dalam lakonan. Biarpun pada awalnya, menerima kritikan banyak.

“Segala kritikan itu sebagai membakar semangat saya untuk perbaiki lakonan saya lagi. Saya tahu, selepas ini pasti akan ada yang mempertikaikan anugerah ini.

“Tapi saya sudah bersedia dengan semua itu. Biasalah, orang akan nampak kesalahan kita sahaja biar macam mana banyak pun kejayaan yang kita dapat,” katanya.

 

“Awak Dah Sedap Henjut & siap rakam lagi Saya, Senang-Senang Je..”

Hakikat yang tidak dapat disangkal, saya tahu setiap rumah tangga ada dugaannya. Saya sudah berumah tangga selama 9 tahun dan dikurniakan 2 orang cahaya mata

Pada Oktober 2015, saya diuji dalam alam rumah tangga. Suami tersilap langkah dan dia berterus terang dnegan saya kerana tidak sampai hati menipu saya lagi.

Suami berlaku curang pada saya. Dia berkenalan dengan seorang perempuan dalam permainan Clash of Clan. Setelah sebulan berkenalan secara online, mereka berjumpa buat pertama kalinya mereka terlanjur.

Perempuan itu seorang guru tadika, janda anak dua. Menurut suami, perempuan itu yang mengajaknya ke rumah dan membuka pakaiannya sendiri. Selang dua hari mereka terlanjur, suami rasa tidak tenteram dan disebabkan itu dia mengambil keputusan untuk berterus terang pada saya. Selain itu, dia juga telah memutuskan hubungan dengan perempuan berkenaan.

“Kenapa abang cari perempuan lain? Saya tak cukup ke bagi abang selama ini? Saya layan abang tak cukup baik ke?” soal saya pada dia.

“Tak, semuanya cukup. Abang mengaku abang tersilap langkah,” jawabnya.

Hari itu, hati saya terasa hancur berkecai. Saya minta suami lepaskan saya tetapi dia tidak mahu berbuat demikian dan merayu agar memberikannya peluang kedua.

“Kalau abang boleh putarkan masa, abang takkan buat perkara itu. Tetapi tak boleh,” dia merayu dan menangis di depan saya.

“Abang lepaskan saja saya,” saya ulang sekali lagi dan dia merayu berkali-kali.

“Kalau tak nak maafkan abang, tak apa. Tetapi jangan tinggalkan abang. Fikirlah demi anak,” katanya.

Akhirnya saya memberi suami peluang kedua sebab saya sayangkan dia dan keluarga saya. Hari demi hari, setiap malam saya menitiskan air mata.

“Apa salah saya sampai suami saya buat perkara seperti ini?” keluh saya dalam nada kecil namun didengari oleh suami yang lantas menghampiri dan meminta maaf di atas apa yang berlaku.

Setiap kali saya menangis, setiap kali itulah suami akan meminta maaf. Dia berjanji tidak akan mengulangi kesilapannya lagi.

Berbalik kepada perempuan janda anak dua itu tadi, suami memberitahu ketika dia ingin memutuskan hubungan mereka, janda itu enggan menerima kenyataan.

“Oh, dah lepaskan nafsu pada badan saya, terus nak tinggallah ye?” katanya.

Suami saya meminta maaf padanya di atas apa yang berlaku. Namun janda itu meminta suami saya jadikan dia sebagai isteri nombor 2. Tetapi suami kata perkara itu tidak mungkin akan berlaku.

“Kalau saya berpisah dengan isteri saya pun, tidak mungkin saya akan memilih awak,” kata suami pada perempuan itu.

Kata-kata suami saya itu membuatkan janda itu berang dan mengugut suami saya.

“Apa-apa yang terjadi pada saya, awak akan bertanggungjawab! Saya takkan lepaskan awak sebab saya sayangkan awak,” kata janda itu.

“Tidak, lupakan saja saya. Hubungan kita sudah berakhir di sini. Perkenalan kita baru sebulan, mustahil saya sayang pada awak,” kata suami.

Selang beberapa minggu kemudian, janda itu menghubungi suami saya dan meminta maaf. Katanya, dia tidak akan menganggu rumah tangga kami lagi. Suami pula mengambil keputusan untuk menukar nombor telefon baru dan berhenti main COC. Dia berjanji mahu menebus kesilapannya pada saya.

Sekarang, hampir 6 bulan telah berlalu. Mustahil saya akan melupakan peristiwa itu. Bila saya teringat, saya akan menangis. Saya cuba menerima dan redha serta anggap semua ini sebagai dugaan. Saya selalu berdoa andainya Allah sudah menetapkan ini ujian untuk diri saya, saya mohon diberikan kekuatan untuk menghadapinya. Saya anggap ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.

Walau bagaimanapun, saya juga selalu meminta maaf pada suami andainya terkurang daripada saya dan pernah meminta suami melepaskan saya. Saya sayangkan awak wahai suamiku dan saya sayangkan keluarga kita.

Pengasas Sendayu Tinggi Rozita Ibrahim Kongsi Gambar Anak-anak Waktu Di Rumah Sewa, ‘Mereka Lihat Dan Bersama Saya Lalui Kesusahan’

Pengasas Jamu Ratu Malaya, Rozita Ibrahim berkongsi sekeping gambar penuh nostalgia. Kenangan itu tentunya akan sentiasa terpahat dalam ingatannya. Gambar lama tiga orang anak daripada 5 orang anak-anaknya ketika mereka duduk di rumah sewa.

Inilah yang dicatatkan ibu Datuk Aliff Syukri Kamarzaman, yang baru saja selesai melunaskan ibadahnya di tanah suci Makkah bersama salah seorang anaknya, Ajim. “Madinah Al Munawarrah hari tua meniti senja bonda raikan diri saya sendiri ziarah mendekati makam Rasulullah SAW.

“Membisikkan doa saya di Raudhah. Antara doa saya jadikan hati saya jangan sekali suka kepada dunia dan isinya. Dan matikan saya dalam husnul khatimah.”

Beliau menjelaskan gambar lama itu adalah gambar anak-anaknya. Ketika itu, beliau berumur 30 tahun dan mereka menetap di rumah sewa.

“Saya jual ikan, sayur. Subuh-subuh jam 4 pagi sampai jam 9 pagi. Jam 9 pagi kerja ke ofis dan balik ofis saya kisar herba-herba Sendayu di belakang rumah. Lepas maghrib saya jual produk ST atau belajar dengan doktor pakar ayurveda siddha yunani.

“Kadang-kadang saya balik jam 11 malam atau 2 pagi (di kliniknya ada family doktor dan stafnya ramai. Sejam RM111 ke 300 lebih. Azab saya cari duit modal belajar).

Saya Kebal Fitnah

Biasalah jiran-jiran negatif pasal saya. Saya kebal fitnah tapi saya tahu apa saya buat ini jalan betul. Tak perlu takut dengan fitnah manusia sebab janji Allah orang baik akan nampak nanti kebenarannya.

Guni-guni herba di ruang tamu saya beli dari Perlis dan Pahang. Duit barang dapur ikan, sayur, budget saya RM300 sebulan. Cukup atau tak tu lah makan kami.

Dulu anak-anak ni kecik-kecik umur 10 tahun. Ajim masih baby lagi. Mereka bersama melihat dan bersama saya lalui kesusahan saya mencari 2 destinasi ** ekonomi dan family**.

Kemiskinan dan konflik perkahwinan. Jiwa saya sakit tak terkata cari kekuatan dan semangat. Bonda tak pandai berkawan atau berseronok. Selalu dengan anak-anak dan kerja.

Kerja .. belajar.. masak. Anak-anak bagi saya tu hiburan dan sampailah sekarang macam tu sikap saya. Tak ada yang kurang atau tak ada yang saya lebihkan “Bukan saya sombong. Walhal saya ni sangat peramah.”

Bonda Rozita Ibrahim Kongsi Gambar Anak-anak Waktu Di Rumah Sewa, ‘Mereka Lihat Dan Bersama Saya Lalui Kesusahan’

40-an Adalah Usia Yang Suram

Saya sangat bersiap sedia dengan masa depan usia 40-an. Itu adalah usia yang suram. Siapkan minda, ekonomi, spiritual dan ilmu penting.

Kalau tak kerana kuat berwawasan untuk famili, anak-anak, saya tak pergi sejauh ini. Saya tak kejar nak kaya pun! saya cuma nak lihat potensi ilmu dan diri saya yang kekampungan ni boleh sampai mana.

Kepercayaan pada kata-kata hikmah, kuasa pertolongan Allah saya sangat percaya. Allah janjikan ulat dalam batu pun hidup. Inikan pula kita manusia.

Kesakitan jiwa dalam pwrkahwinan tu saya rawat larikan perhatian minda saya kepada ekonomi. Saya terhibur sendiri dengan bentuk rezeki yang lain.

Sumber/Foto : Facebook Page Rozita Jamu Ratu Malaya

Via Mingguan Wanita

‘Terus Terang Encik Ada Bersama Dengan Isteri Ke Sampai Jahitan Itu Koyak Rabak?’ – Akhirnya Suami Akui Paksa Isteri Bersama Walaupun Baru Selepas 4 Hari Bersalin

Setelah isteri berjuang nyawa untuk melahirkan anak, badan akan rasa sangat penat dan tidak bertenaga. Isteri kehilangan banyak darah semasa bersalin. Masa berpantang adalah saat yang amat diperlukan isteri untuk berehat. Inilah masanya suami mesti mengambil peranan untuk menjaga isteri sebaik mungkin.

Tetapi berlainan pula dalam kisah yang diceritakan oleh kakitangan perubatan ini. Alangkah kejamnya seorang suami yang bertuhankan nafsu sehingga menyebabkan isterinya meninggal dunia. Isteri yang baru saja bersalin anak sulung mereka, dipaksa si suami untuk melakukan hubungan kelamin. Biarpun isteri menolak, namun si suami bagaikan hilang akal dan tetap meneruskan niatnya kejinya itu. Semoga

KISAH ini berlaku lebih 10 tahun yang lalu. Ceritanya membuatkan saya rasa nyeri yang amat. Di bahagian kecemasan zon merah (kritikal, kami menerima seorang pesakit ibu muda yang baru sahaja melahirkan cahaya mata sulung, empat hari yang lalu.

Mukanya pucat biru, mata hitamnya ke atas, bibirnya kebiruan, mulutnya berbuih-buih, badannya kaku dan sejuk. Menurut si suami, isterinya tiba-tiba terkena sawan sewaktu sedang tidur dan isterinya juga mengalami tumpah darah pada waktu yang sama.

Kami kakitangan perubatan bertungkus-lumus menstabilkan keadaan si ibu yang sangat kritikal pada masa itu. Bantuan pernafasan segera juga diberikan.

Dalam masa yang sama, doktor lain membuat pemeriksaan di bahagian bawah pesakit untuk melihat kadaran banyak mana darah yang keluar di pad ibu. Sebaik saja kain dibuka, didapati habis lencun kain, seluar dalam dan pad dipenuhi darah. Bila doktor memeriksa bahagian jahitan, ternampak sesuatu yang amat mengejutnya beliau.

JAHITAN EPISIOTOMI IBU TERBUKA!

Beliau terkejut bukan kerana luka epi itu terbuka disebabkan benang tertetas, tetapi disebabkan luka kelihatan seperti dikoyak-koyak dan menjadikan keadaan luka sangat teruk. Doktor sudah mengandaikan satu perkara ini yang berkemungkinan berlaku menyebabkan si ibu mengalami pendarahan yang teruk.

Doktor bertemu dengan si suami dan pada masa ini si ibu sedang diberi bantuan pernafasan terus dari paru-paru, serta menerima pemindahan darah dan ubatan lain kerana keadaannya semakin tenat.

“Jujur dengan saya ye encik, encik ada buat hubungan kelamin dengan isteri ke tadi?” tanya doktor dengan suara perlahan bertanyakan pada si suami.

“Eh, mana ada doktor. Kan isteri saya baru saja bersalin?” jawabnya.

“Encik saya minta encik berterus terang dengan saya. Luka di bahagian tempat jahitan itu koyak rabak. Tak mungkin kalau isteri buat kerja pun, dia akan koyak teruk macam yang saya lihat tadi,” tegas doktor.

Akhirnya si suami mengakui dia ada melakukan hubungan kelamin dengan isterinya secara paksaan. Isterinya meronta-ronta, tetapi dia memaksa. Selepas dia berjaya memuaskan keinginannya, tiba-tiba badan si isteri kekejangan, mulut berbuih dan diserang sawan.

Allahuakhbar!

Astagfirullah!

Tiada kata yang mampu diucapkan doktor tersebut. Hanya mampu menahan marah dan kesal. Sesungguhnya Allah Maha Penyayang, Dia telah menjemput si ibu itu kembali ke sisiNya. Doktor tidak dapat menyelamatkan ibu berkenaan kerana kehilangan darah yang terlalu banyak dan mengakibatkan kegagalan fungsi organ dalam badan.

Ada hikmah ibu ini pergi. Tiada lagi trauma untuk dia hadapi. Tiada lagi kesakitan untuk dia rasai. Tetapi kasihan pada anaknya yang masih bayi. Baru ingin merasai kehangatan air susu ibu, baru ingin merasai lembutnya belaian ibu, kini sudah menjadi yatim kerana nafsu ayahnya sendiri.

Manusia bila nafsu menguasai diri, hilang pertimbangan diri. Saya yang mendengar ini pun sudah rasa nyeri, apa lagi saat yang dirasakan arwah ketika dipaksa bersama dalam keadaan luka masih lagi belum sembuh. Nauzubillah Min Zalik.

Sumber: Muna Masrur

Via The Reporter

Saya Keluar Kerana… – Sah Undur Diri Dari Melodi, Ucapan Awal Buat Netizen Sedih

Awal Ashaari merupakan antara pengacara yang berkaliber dan berbakat besar. Apa sahaja rancangan yang dikendalikan olehnya pasti mendapat respon baik netizen. Boleh dikatakan Awal memang merupakan pengacara hebat. Semua sedia maklum Awal sudah mengacara rancangan Melodi 6 tahun.

Memang sekejap masa berlalu..Terbaru Awal sudah sahkan perkhidmatannya menjadi pengacara Melodi adalah buat kali terakhir. Ramai netizen sedih..

Tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi dan berdiri diatas bakat sendiri” @meloditv3

Menerusi perkongsian Awal di laman Instagram miliknya, dia memberitahu bahawa dia akan mengundur diri dari Melodi. Dia turut mengatakan dia sudah lama di dalam Melodi dan sudah tiba masanya dia keluar dari zon selesa.

Awal Ashaari, AG Tinggalkan Melodi

PETALING JAYA: Dua hos Melodi iaitu Awal Ashaari dan Muhammad Azmir Selamat atau AG mengumumkan pengunduran mereka sebagai pengacara program hiburan popular itu.

Pengumuman mengejut itu dibuat mereka pada penghujung segmen program itu yang disiarkan secara langsung di TV3 pada Ahad.

Awal menerusi kenyataan di Instagram memberitahu sudah tiba masanya dia keluar daripada zon selesanya selepas enam tahun bersama Melodi.

“Saya ingin berkongsi yang saya dengan ini mengundur diri daripada program Melodi setelah hampir enam tahun mengendalikan program ini.

“Saya mula sedar bahawa saya perlu keluar daripada zon selesa saya dan enam tahun adalah masa cukup lama buat saya kekal dalam sesuatu program,” tulisnya.

AG pula memberitahu selama tiga tahun bersama Melodi memberi kenangan manis buat dirinya dan akan sentiasa menyokong program tersebut.

“Pengacara bersilih ganti yang penting saya penonton Melodi dan berpeluang menonton hos terdahulu,” katanya.

Sementara itu, Awal dalam kenyataan di Instagram turut berterima kasih kepada semua pihak yang banyak membantunya sepanjang dia menggalas tanggungjawab sebagai hos Melodi.

KUALA LUMPUR – Pengacara popular, Awal Ashaari mengumumkan pengundurannya daripada program hiburan popular, Melodi selepas hampir enam tahun mengendalikannya.

Awal atau nama sebenarnya Ahmad Awaluddin Ashaari, 36, menerusi satu kenyataan di laman Instagram berkata, sudah tiba masanya dia keluar dari zon selesa dan enam tahun ialah satu tempoh yang cukup untuk kekal dalam sesuatu program.

“Terima kasih kepada semua pihak pengurusan terutama rakan-rakan penerbit dan wartawan yang berhempas pulas mengisi bahan untuk memastikan Melodi ke udara setiap minggu.

“Terima kasih kepada semua rakan-rakan gandingan dan artis jemputan sepanjang enam tahun ini yang sudi melayan kerenah saya,” tulisnya.

Antara pengacara yang pernah mengendalikan Melodi sebelum ini ialah Fauziah Datuk Ahmad Daud, Raja Azura dan Saiful Apek. – K! ONLINE

Hos Awal Ashaari mengambil keputusan untuk mengundur diri daripada program Melodi selepas enam tahun bergelar pengacara program hiburan popular itu.
Awal mengumumkan perkara tersebut menerusi kenyataan yang dimuat naik di akaun Instagram (IG)nya hari ini.

Awal berkata, sudah tiba masanya dia keluar daripada zon selesanya selepas enam tahun bersama Melodi.

“Saya ingin berkongsi yang saya dengan ini mengundur diri daripada program Melodi setelah hampir enam tahun mengendalikan program ini.

“Saya mula sedar bahawa saya perlu keluar daripada zon selesa saya dan enam tahun adalah masa cukup lama buat saya kekal dalam sesuatu program.

“Buat peminat setia Melodi saya memohon maaf sekiranya ada tersalah terkasar bahasa sepanjang kita bersiaran,” tulisnya.

Sementara itu pengacara bersama Awal, AG turut mengumumkan bahawa dia juga meninggalkan program itu setelah tiga tahun bergelar hos.

Pengumuman mengejut itu dibuat mereka pada penghujung segmen program itu yang disiarkan secara langsung di TV3 pada Ahad.

Sumber : Awal Ashaari

SEJAK LEBIH 80 TAHUN DULU ISU ANJING SUDAH DIPERDEBATKAN, JADI APA KEPUTUSANNYA?

Baru-baru ni, sekali lagi isu pasal bela anjing viral kat media sosial. Dalam video tu memaparkan seorang wanita Melayu/Islam bersama dengan anjing peliharaannya. Maka banyaklah reaksi dari netizen-netizen; ada yang sokong, ada jugak yang marah dan tuduh macam-macam.

Malah orang itu sendiri mengaku yang dia selalu bawa anjing dia bersiar-siar masa waktu malam je, sebabnya nak jaga sensitiviti. Selain tu, dia juga dapat kecaman dari jiran-jiran yang tak puas hati dengan perbuatannya tu.

“Sebab pernah berlaku ada orang baling makanan racun dan najis dekat rumah kami…bila orang tengok kita bawa anjing sesetengah orang tak suka sebab benda ni bukan kebiasaan dalam masyarakat Melayu. Bila mereka pandang saya ataupun mereka keluarkan kata-kata kesat tu, kena sabar (dan) kena terima juga nak buat macam mana kan.” – Nurhanizah Abdul Rahman, pemelihara anjing. Dipetik dari PETSTERTV

Nurhanizah bersama anjingnya Bubu. Imej dari Petstertv (Youtube Channel).
Tak lama lepas tu, pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) melalui Ketua Pengarahnya keluarkan kenyataan supaya orang yang ada dalam video tu bertaubat. Sebabnya, apa yang dibuat Nurhanizah bertentangan dengan pegangan Mazhab Syafie.

“Menurut Mazhab Syafie, umat Islam adalah dilarang menyentuh anjing secara sengaja kerana menajiskan diri tanpa tujuan yang munasabah adalah haram di sisi Islam.” –Tan Sri Haji Othman Mustapha, Ketua Pengarah JAKIM.

‘Kembali bertaubat kepada Allah’ – JAKIM

 

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menasihatkan seorang wanita yang dipaparkan dalam satu rakaman video menerusi Facebook memegang anjing peliharaannya supaya bertaubat kepada Allah.

Ketua Pengarah JAKIM, Tan Sri Othman Mustapha, dalam satu kenyataan berkata JAKIM amat menyesali perbuatan memegang anjing secara sengaja tanpa sebarang alasan yang dibenarkan dalam Islam.

“Menurut Mazhab Syafie, umat Islam dilarang menyentuh anjing secara sengaja kerana menajiskan diri tanpa tujuan yang munasabah adalah haram di sisi Islam.

“Walaupun Islam meletakkan kaedah sertu apabila terkena najis yang dikategorikan sebagai ‘mughallazah’, ianya bukan alasan untuk membolehkan seseorang itu memegang najis mughallazah secara sengaja.

“Tindakan berkenaan dilihat seperti orang yang sengaja melakukan dosa dengan alasan akan bertaubat kemudian,” katanya.

Beliau berkata JAKIM mengenal pasti individu terbabit yang memuat naik status di Facebook mengenai kisah anjingnya yang dinamakan Bubu pada jam 2.11 petang 1 Julai lalu.

“Justeru, JAKIM berharap individu itu perlu segera memberhentikan perbuatan berkenaan dan kembali bertaubat kepada Allah.

“Perbuatan sebegini dilihat seolah-olah beliau cuba mencipta budaya baharu yang boleh membawa kepada perbuatan menghina agama Islam,” katanya.

Othman berkata perbuatan wanita terbabit juga menimbulkan keresahan kepada umat Islam di negara ini.

Beliau berkata pada dasarnya, Islam tidak memandang keji kepada anjing sebagai salah satu makhluk Allah, apatah lagi untuk menyeksa, memukul dan membunuh haiwan itu tanpa sebab kerana perbuatan itu adalah bertentangan dengan ajaran Islam.

“Bagaimanapun, berdasarkan Mazhab Syafie, umat Islam tidak dibenarkan untuk menjadikan haiwan berkenaan sebagai binatang peliharaan. Malah, Islam mewajibkan semua umatnya memelihara kesucian diri, pakaian dan tempat tinggal supaya ia tidak menjejaskan ibadat seharian.

“Bagi mencari jalan penyelesaian terhadap isu ini secara berhikmah demi kebaikan bersama, individu berkenaan dinasihatkan supaya merujuk kepada JAKIM berkaitan hukum memelihara anjing,” katanya.

sumber- theosomemalaysian

Wajah Terkini SUHAILA SULAIMAN, Isteri Pelakon Handalan Yang Setia Menyokong Karier Seni Suami!

Penangan filem Gila-Gila Remaja pada 1986 berjaya melonjakkan nama pelakon lelaki handalan, Faizal Hussein. Bahkan sampai ke hari ini pun masih ramai yang boleh mengingati satu persatu jalan cerita filem tersebut dan lebih mengenali Faizal sebagai gelaran Roy.

Kehebatan anak kepada seniman Allahyarham Hussein Abu Hassan dan Allahyarhamah Mahyon Ismail di pentas lakonan tetap utuh sehingga sekarang meskipun usianya kini mencecah 50 tahun.

Di sebalik kejayaan yang digapai Faizal, pasti ramai yang tertanya-tanya tentang perkembangan isterinya yang juga merupakan seorang pelakon. Pernah bergandingan bersama-sama dalam drama Sayang Puteri, Suhaila Sulaiman kini berusia 41 tahun dan lebih memberi tumpuan kepada keluarga selain membuat perniagaan secara kecil-kecilan dari rumah.

Hasil perkongsian hidup selama 18 tahun, Faizal dan Suhaila dikurniakan sepasang cahaya mata iaitu Fazryn yang kini berusia 12 tahun dan seorang anak lelaki bernama Fazrick. Mengamati wajah kedua-dua permata hati pasangan romantis ini, tidak syak lagi mereka berdua mewarisi kecantikan dan wajah tampan Faizal dan Suhaila.

Paling menarik perhatian, cara Suhaila mendidik dan membentuk kedua-dua anaknya dengan penuh tumpuan. Apa saja yang diminati anak-anak, baik Suhaila mahupun Faizal, mereka sepakat menyokong kehendak Fazryn dan Fazrick. Misalnya, ketika anak lelaki mereka menyertai pertandingan robotik, World of Robotics National Championship 2017 baru-baru ini.

Berikut foto-foto terkini yang dikongsikan Suhaila di Instagram miliknya.

 

Bermulanya tradisi baru …. @fazryn.faizal Graduation Day skjk2

A post shared by Faizal Hussein (@faizalhusseinofficial) on

 

?

A post shared by Suhaila Sulaiman (@suhailasulaiman76) on

 

Salam Aidil Adha 2017

A post shared by Suhaila Sulaiman (@suhailasulaiman76) on

 

Berkesempatan dengar ceramah al fadhil ustaz harryanto rizal rokman. Enjoy!!

A post shared by Suhaila Sulaiman (@suhailasulaiman76) on

 

Family bonding?

A post shared by Suhaila Sulaiman (@suhailasulaiman76) on

Faizal Hussein masih jadi buruan hingga kini

LEBIH tiga dekad berada dalam industri dan masih kekal relevan sehingga ke hari ini merupakan pencapaian peribadi terbaik buat pelakon berkarakter, Faizal Hussein, 50.

Meskipun pelakon baru datang silih berganti, bapa kepada dua anak, Fazryn, 12 dan Fazrick, 9, masih berada di tempatnya yang tersendiri.

Muncul buat pertama kali di depan kamera ketika berusia lima tahun, Faizal mula menerima pendedahan awal apabila diminta rakan bapanya, seniman Hussein Abu Hassan untuk memenuhi salah satu peranan pelakon kanak-kanak dalam filem hitam putih, Darah Panglima (1972) yang menampilkan bapanya sebagai hero.

“Ketika itu memang saya belum tahu apa-apa lagi, tapi itulah pendedahan awal di mana saya diperkenalkan dengan set dan cara bagaimana produksi bekerja. Saya sempat berlakon tiga buah filem hitam putih.

“Selepas tu saya tak berlakon lagi sebab nak tumpu pada pelajaran sehinggalah pada tahun 1984 ketika sedang menunggu keputusan SPM. Pengarah Z. Lokman mengajak saya berlakon dalam filem arahannya, Bujang Selamat.

“Pada mulanya saya tidak begitu minat berlakon, tapi bila dah mula kerja sepenuh masa dalam bidang ini, saya cuba beri yang terbaik dan memastikan penampilan saya berbaloi,” katanya.

Meskipun kedua ibu bapanya cukup dikenali dalam bidang seni, Faizal tidak pernah menjadikannya sebagai batu loncatan untuk mudah dikenali dalam bidang seni, sebaliknya dia berusaha mencipta nama dengan usahanya sendiri.

“Mungkin orang fikir jalan saya dalam industri mudah kerana saya anak Hussein Abu Hassan, pelakon dan juga pengarah yang ramai orang kenal, tapi mereka tidak tahu bagaimana saya berusaha memberikan kerja yang terbaik dalam setiap penglibatan saya.

“Platform tu memang dari ayah saya tapi selebihnya bergantung kepada bagaimana cara dan kualiti kerja saya. Secara logiknya orang tidak akan ambil saya berlakon lagi jika saya tak ikut apa yang mereka nak,” katanya.

Nama Faizal mula menjadi sebutan ramai apabila membintangi filem Gila Gila Remaja (1986) yang berjaya meraih kutipan pecah panggung, malah gaya ‘rambut ekor’ yang diperkenalkan menerusi watak Azroy juga menjadi ikutan ramai ketika itu.

“Saya pun tak sangka watak Azroy boleh beri besar dalam kerjaya seni saya, tapi itulah yang berlaku bila kita ikhlas buat kerja tanpa sibuk nak fikir pulangannya.

“Bermula dari situlah saya dapat pelbagai tawaran berlakon, bayaran pun makin meningkat. Saya anggap itu sebagai satu pencapaian buat saya ketika itu,” imbas Faizal.

Digilai peminat wanita

Sehingga kini Faizal telah berlakon hampir 50 filem termasuk Mati Hidup Semula (1986), Tak Kisahlah Beb! (1989), Kanta Serigala (1991), XXRay (1992), Fantasi (1993), KL Menjerit (2002), Abuya (2011), Bunohan (2012) dan Kapsul (2015).

Sementara untuk tahun ini, Faizal bakal muncul dengan lima filem iaitu Tujuh, Aku Abang Long Rajawali, Buntat, KL Wangan dan Tombiruo.

Menurut Faizal, dia tidak mempunyai formula tertentu untuk kekal berada di dalam industri, namun apa yang menjadi amalannya dari awal berada dalam industri sehingga hari ini adalah memberikan yang terbaik dalam apa pun kerja yang dilakukan.

Baginya, peluang dulu tidak banyak sebagaimana yang ada hari ini kerana tidak mudah untuk seseorang pelakon itu mendapat tawaran dalam satu masa.

“Bila selesai satu-satu penggambaran yang kita buat, entah bila pula dapat tawaran baru. Sebab tu pelakon dulu sangat menghargai setiap tawaran yang mereka dapat.

“Masing-masing bekerja dengan sehabis baik dan tidak pernah ada cerita pelakon meninggalkan lokasi walaupun ada masalah berlaku,” ujarnya yang pernah dinobatkan sebagai Pelakon Lelaki Terbaik Filem di Anugerah Skrin (2012).

Jika rakan-rakan pelakon seangkatannya kini lebih banyak diberikan watak sebagai bapa dan karakter yang lebih ringan, Faizal pula sebaliknya apabila dia masih lagi mendapat watak berkarakter termasuk watak aksi yang begitu sinonim dengan dirinya.

“Alhamdulillah, kepercayaan orang terhadap kebolehan saya masih lagi sama macam dulu walaupun dah berusia 50 tahun dan saya anggap itu sebagai pencapaian peribadi.

“Saya gembira sebab tak pernah ada yang merendah-rendahkan saya termasuklah dari segi bayaran. Mereka realistik dengan cara kerja yang saya lakukan,” akuinya.

Faizal yang pernah menjadi kegilaan ramai peminat-peminat wanita ketika itu juga mengakui menyimpan banyak kenangan manis bersama peminat yang masih diingati sehingga hari ini.

“Dulu peminat susah nak jumpa artis, jadi bila sesekali dapat berjumpa, mereka ni kadang-kala berada di luar kawalan.

“Pernah satu ketika saya buat persembahan di Sarawak, ada peminat yang datang serbu di belakang pentas sambil memeluk dan mencium saya ketika nak bergambar. Saya terkejut, tak tahu nak bagi reaksi macam mana.

“Tidak kurang juga yang hantar surat dan macam-macam hadiah di rumah hingga saya tak tahu nak buat apa melainkan nak kata terima kasih atas sokongan mereka kepada kerjaya saya,” akhirinya.

Sumber foto : instagram suhailasulaiman76

Sumber : http://www.nona.my via http://www.sinarharian.com