“Dah Nampak Tali Gantung, Apa Pun Tak Guna,”- Lelaki Ini Beri ‘7 Nasihat Penting’ Buat ‘Kaki Travel’ Ketika Di Lapangan Terbang!!

19 Jan – Baru-baru ini telah tular dilaman sosial seorang wanita rakyat Malaysia yang ditahan oleh Pihak Kastam Australia kerana menjumpai kotak berisi duit berjumlah AUD26 ribu.

Kotak itu didakwa dikirim oleh kakitangan agensi pelancongan yang beliau gunakan untuk ke Australia. Menurut staff berkenaan, di dalam kotak tersebut cuma ada keropok dan juga Milo yang dikatakan sukar didapati di Australia

 Perkara sebegini harus dijadikan pengajaran kepada sesiapa yang suka melancong, terutamanya ke luar negara. Jangan sesekali menerima apa-apa bentuk bungkusan, kotak dan sebagainya untuk didaftarkan atas nama anda.

Seorang pengguna Facebook yang juga ‘backpaker’ bernama Mazlan Zonan, telah berkongsi beberapa nasihat kepada rakyat Malaysia khususnya kepada yang selalu berada di lapangan terbang.

Menurut beliau, ada beberapa isu yang pernah berlaku di lapangan terbang untuk dijadikan pengajaran buat pengembara tegar. Memang isu ini nampak kecil tetapi jika diambil mudah, mampu membawa anda ke tali gantung.

 Gambar Hiasan

Mazlan juga menulis, jangan menerima apa-apa kiriman daripada orang lain terutama yang sudah siap dibungkus dan jika barang yang baru anda beli dinasihatkan agar bungkus sendiri untuk tidak timbulkan apa-apa masalah kelak.

Selain itu, jangan sesekali satukan beg anda dengan kawan yang baru dikenali melalui group travel. Lebih baik daftar masuk secara berasingan dan membayar lebih untuk itu asalkan anda selamat pergi dan pulang.

Tambah Mazlan lagi, jangan sesekali berani untuk memegang barang orang yang tak dikenali di lapangan terbang. Jika ada yang meminta anda pegangkan untuknya, minta sahaja dia meletakkannya di pondok polis atau kaunter-kaunter yang sepatutnya.

Isu travel agent yang di tuduh cuba seludup duit melalui client dia tu patut di jadikan pengajaran buat traveller-traveller yang selalu singgah di airport. Issue ini berat. Bukan isu kecil. Nasib baik duit kalau dadah?

Ade beberapa isu di airport yang pernah berlaku untuk kita jadikan pengajaran di masa depan. Nampak remeh tapi bila kena batang hidung dan nampak tali gantung nak senyum pon tak lalu bang.

Gambar Hiasan

1. Jangan terima kiriman dari orang lain yang tak pasti hujung pangkalnya…apa lagi yang sudah siap di bungkus.. kalau barang2 baru yang di beli sebaiknya anda bungkus sendiri…supaya tidak ada benda-benda terlarang di bawa bersama melintasi border control..

2. Jangan combine bag dengan travel buddies yang baru kenal kat group2 travel.. biar la check in asing2 dan bayar lebih.. kita tak tau apa yang ade dalam bag kawan tu… kecuali travel buddies anda jenis boleh share spenda ngan anda ok la…

3. Jangan pernah biarkan begpack anda tidak berbalut/ tanpa raincover.. boleh membuatkan anda kehilangan nyawa… kerana ada sindiket yang akan menyelitkan barang2 terlarang di beg anda… kalau anda lepas beg anda akan di curi.. kalau anda xlepas anda mungkin akan ke dalam dan mungkin akan jadi banduan akhir…

4. Jangan berbaik hati offer anda punya space luggage untuk orang2 yang overweight luggage yang berada di depan or di sebelah anda… kalau nak tolong die beri duit lebih baik untuk keselamatan anda dari beri space luggage anda… even telebih 1 2kilo jgn la bagi depa checkin beg bawah nama anda… kalau 1 2kilo tu semua ganja tak pasal2 masuk bawah akta 39B = mati

5. Jangan pernah pegang barang orang lain semasa di airport… kalau ade orang mintak tolong suruh je dia letak dekat pondok polis,kaunter information atau mana la yang selamat untuk bag dia, yang penting bukan di tangan anda… walau yang mintak tolong tu maria ozawa sekali pon tolong la jangan pegang kan.

 Foto: Mazlan Zonan

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut, mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control.. kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di surau…

7.jangan pernah tinggalkan beg anda tanpa pengawasan, bawak saja kemana anda pergi walau ke toilet sekali pon takut di masukkan benda2 terlarang oleh sindiket2 tertentu…

Ada kisah benar, pasal seorang pemuda yang mana beliau sudah arwah di tali gantung.. semasa di airport berhampiran tandas seorang lelaki tergesa2 hendak masuk ke tandas (macam org cirit)dan meminta dia pegang briefcase dan terus berlari masuk ke toilet, kurang dari 5minit pemuda itu telah di kepung dan ternyata di dalam briefcase itu adalah dadah. Lelaki yang lari ke tandas tu dah hilang entah kemana.
Ps:- cerita ini di ceritakan oleh sepupu pemuda itu, kalau cerita ini tipu ambil je pengajaranya bukan persoalkan kerja polis..

Apa-apa hal, happy traveling guys. Stay safe. Jangan baik sgt, selfish bertempat.

sumber

“Tidur Malam Pun Fadzil Masih Fikir Tentang Farid”- Yana Samsudin

PELAKON Yana Samsudin memberitahu dia dan suami iaitu Fadzil Zahari hanya bertemu beberapa minit sehari sepanjang menguruskan kes membabitkan Datuk Farid Kamil.

Menurut Yana, 34, suaminya itu terlalu sibuk menyelesaikan isu berkenaan sehinggakan dia hanya berhubung menerusi telefon.

“Saya boleh kata, suami paling sibuk menguruskan hal itu. Awal pagi dia keluar dan lewat malam baru balik, sampai tak sempat nak berborak panjang.

 Farid Kamil bersama adiknya, Fadzil (kiri) dan Dr. Anis (kanan).

“Fadzil mengambil tanggungjawab menguruskan kes abangnya sampaikan tidur malam dia tak henti-henti memikirkan keselamatan Farid.

“Oleh sebab itu, saya ada memuat naik status memberi sokongan kepada suami di Instagram dengan harapan supaya dia tidak rasa tertekan,” katanya kepada mStar Online.

Yana ditemui semasa Media Prima TV screenings 2018 yang berlangsung di Hotel Majestic, Kuala Lumpur.

Terdahulu, Farid Kamil yang juga merupakan abang kepada Fadzil ditahan polis berhubung kes menyerang anggota polis dan orang awam di Balai Polis Trafik Kota Damansara pada 11 Januari.

 Ucapan semangat Yana kepada suami yang dimuat naik di laman Instagram.

Pelakon filem Tombiruo itu ditahan reman selama lima hari bermula 12 hingga 16 Januari lalu.

Sementara itu, bertanya tentang abang iparnya itu, Yana berkata, Farid tidak pernah berkelakuan pelik sepanjang mengenali pelakon itu.

Malah, mereka sekeluarga terkejut dan tidak menyangka Farid melakukan sesuatu di luar kawalan.

“Sejujurnya, kami dah macam adik beradik kerana pernah bekerja dan bernaung di bawah pengurusan sama semasa bergelar pelakon dahulu.


Keluarga bahagia Yana Samsudin.

“Bila terjadi kes ini, kami semua terkejut dan tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku kerana seperti ada sesuatu yang tak kena,” ujarnya.

Bagaimanapun, Yana menganggap ada hikmah disebalik kejadian berkenaan.

Katanya, mereka sekeluarga menerima ujian hidup yang sudah ditentukan itu dan berharap ia turut menjadi teladan kepada semua.

“Kami semua terima ujian ini dan pasti ada hikmah disebalik apa yang telah berlaku.

“Hikmah itu bukan pada dia sahaja tapi kita semua kerana kejadian ini mengajar banyak mengenai kehidupan. Yang baik kita jadikan tauladan dan buruk kita jadikan sempadan,” katanya.”

sumber

“Seram” 7 Gambar Selfie Ini Pernah Menggemparkan Dunia

Selfie merupakan suatu fenomena baru buat mereka yang bergelar cam-whore. Selain mudah, selfie menjadi pilihan pengguna telefon pintar kerana ianya mampu memberikan ‘kesan’ yang baik sekiranya gambar diambil dari sudut yang tepat.

Namun hati-hati, jangan sampai tersalah sudut. Berikut merupakan gambar-gambar selfie yang diambil di hadapan cermin yang pernah mencetuskan kontroversi suatu ketika dahulu.

1. Jangan pandang belakang
Gambar selfie yang diambil oleh pasangan yang berasal daripada Malaysia ini pernah menjadi bualan masyarakat di peringkat antarabangsa.

Sekali pandang memang tak perasan. Tapi bila tengok betul-betul, sebenarnya ada satu kejadian paranormal berlaku dalam gambar ini di mana pantulan wanita tersebut sedang menghadap ke arah yang salah. Lebih menyeramkan, pantulan itu turut memandang kamera sambil mengukir senyuman.

 2. Bergitu Juga Gambar Dibawah Kejadian Yang Sama Berlaku Tetapi Di Negara Lain

 3. Akak tudung pink
Seperti gambar di atas, wanita bertudung pink ini dan bayang-bayangnya di dalam cermin dilihat memandang tepat pada lensa kamera. Seram

 4. Terakam imej pelik
Seorang pelajar wanita yang berselfie di hadapan sebuah cermin telah merakamkan secara tidak sengaja sosok imej yang pelik.

 5. Selfie di Genting Highlands
Gambar seorang wanita yang sedang bersandar di hadapan sebuah cermin semasa bergambar telah mencetuskan fenomena apabila imej wanita tersebut di dalam cermin dilihat sedang memandang tepat ke arah wanita tersebut.

 6. Bagaimana bisa, bayangan pada kaca malah muka gadis berkacamata itu?

Bukankah seharusnya adalah kepala bagian belakang?

 7. Selfie bangang
Ada juga ye lelaki yang be perangai seperti ini. Ingatkan perempuan saja. Selfie itu tidak salah, tetapi yang jadi salah apabila gambar selfie tersebut dikongsikan di media sosial berserta dengan kapsyen yang bakal mengantoikan diri sendiri seperti abang ini.

 Video Selfie Tapi.. perhatikan dibelakang itu.

sumber

“Selepas mak meninggal, adik arwah ayah saya datang menuntut rumah pusaka “

Allahu, perasaan geram dan sedih melanda diri bila membaca luahan hati anak bongsu tiga beradik ini yang berkongsi kisah dia dan keluarganya dilayan seperti nak tak nak oleh saudara mara sebelah arwah bapanya. Keadaan bertambah menjadi lebih buruk apabila ibunya pula meninggal dunia akibat jangkitan kuman.

Di kala tanah kubur masih merah, si anak sudah dihubungi oleh saudara mara sebelah arwah ayahnya yang mahu menuntut rumah pusaka yang didiami mereka sejak dari kecil lagi. Tergamak benar melakukan perkara seperti ini seolah-olah mereka tiada perasaan bersimpati dan sensitif.

PAGI tadi tiba-tiba salah seorang makcik sebelah arwah ayah saya hantar mesej di WhatsApp. Dia bagi salam, jadi saya jawab salam dan saya dah agak sebenarnya sebab apa.

Makcik saya ini tidak pernah pun bertanya tentang khabar saya. Keluarga saya ini seperti terpinggir sikit dari pakcik makcik yang lain. Arwah ayah saya kerja biasa-biasa saja.

Tujuan makcik saya itu WhatsApp sebab nak pinjam duit. Jadi betullah apa yang saya sangkakan! Ya, saya tak bagi pinjam. Sebab? Saya memang berdendam dengan pakcik dan makcik sebelah arwah saya ini sejak dari kecil lagi. Lagipun saya bukannya anak buah kegemaran mereka. Bagi mereka, saya tak wujud pun tak apa.

Kenapa saya berdendam? Dulu-dulu kalau keluarga sebelah arwah ayah saya berkumpul, mereka layan saya macam nak tak nak saja. Tetapi kalau anak buah dari keluarga yang kaya bukan main lagi. Siap simpan makanan semua bagai. Kalau saya pergi, saya akan duduk dekat dengan mak saya sebab tak dilayan orang lain.

Sebab kedua? Mana ada mereka nak datang beraya di rumah kami. Kalau datang pun sekejap saja. Iyelah, rumah kayu biasa saja kan. Tetapi jujur saya cakap, saya bahagia dengan keluarga kecil saya, mak, ayah, kaklong dan abang Lie.

Sebab ketiga? Ini yang membuatkan saya benar-benar berdendam. Selepas kematian ayah saya pada Mei 2007, saya ditawarkan untuk sambung belajar di Universiti Putra Malaysia (UPM). Masa itu saya seronoklah sebab dapat sambung belajar. Tetapi yang sedihnya ayah saya tak dapat tengok. Ayah meninggal tiba-tiba.

Saya kena daftar di UPM pada Julai dan semua perkara saya uruskan sendiri. Yelah, mak saya mana boleh keluar rumah sebab masih jaga tempoh eddah selepas kematian suami.

Masa bulan Jun, mak saya call pakcik makcik saya sebab nak minta hantarkan saya ke UPM. Saya duduk di Terengganu. Tahu apa jawapan mereka?

“Tak boleh tolong sebab ada hal!”

Oh lupa, adik beradik arwah ayah saya ada tujuh orang. Semua tak boleh tolong! Selepas letak phone itu, saya ingat lagi yang mak saya menangis.

“Dik, tak payah sambunglah. Tak ada orang nak hantar,” kata mak.

Sumpah saya menangis semasa menulis ini. Tetapi saya nekad nak sambung belajar. Keesokannya saya naik motosikal, beli tiket bas ke Kuala Lumpur. Saya nekad pergi seorang diri dan register sendiri sebab itu memang cita-cita saya.

Dah dapat tiket bas, mak saya contact abang saya di Kuala Lumpur. Abang saya jual burger masa itu dengan kawan dia di Klang Lama. Tetapi abang saya tak ada kereta nak hantar saya ke UPM. Tetapi kawan abang saya setuju nak membantu.

Bila tiba hari nak naik bas itu, jiran saya hantar ke tempat perhentian bas. Sedihnya, sumpah sedih. Sepanjang berada dalam bas itu memang saya menangis! Satu sebab tak pernah ke Kuala Lumpur, satu sedih sebab tinggalkan mak saya di kampung.

Dipendekkan cerita, saya sampai di Kuala Lumpur, kawan abang saya datang ambil di Hentian Putra. Malam itu saya menumpang tidur di rumah kawan abang. Keesokannya tunang kawan abang saya datang ambil saya dan bawa pergi beli barang seperti baldi, sabun basuh semua bagai sebab saya cuma bawa pakaian saja.

Bila dah selesai semua register itu, tiada seorang pun pakcik makcik yang call tanya khabar saya. Sampai saya habis belajar. Tiga tahun saya belajar, keluarga saya tak pernah datang UPM. Mak saya pernah ajak pakcik makcik itu datang menjenguk saya tetapi biasalah mereka beri alasan yang sama, sibuk!

2010, keluarga saya kemalangan. Dua bulan saya jaga mak tukar empat hospital dan lain-lain negeri. Ya, saya tak kerja pada masa itu. Tetapi sebab saya ejen insurans, jadi tak ada masalah. Ada income sikit.

 Disember 2015, mak saya meninggal dunia di hospital selepas seminggu operation akibat jangkitan kuman.

Tiga hari selepas mak meninggal, adik arwah ayah saya datang nak menuntut rumah pusaka arwah mak ayah saya! Kau tak ada dalam kesusahan kitorang, tiba-tiba tanya harta!

“Tak apa, saya akan uruskan hal ini dengan pejabat agama dan pejabat tanah,” kata saya pada pakcik.

Keesokannya saya dan kaklong pergi ke Pejabat Tanah sebab nak tanya hak kami tentang harta pusaka itu. Pegawai itu kata, pakcik dan makcik saya itu tiada hak dalam rumah pusaka itu sebab pemilikan rumah itu di atas nama rawah mak saya dan kakak saya. Diorang kan adik beradik sebelah arwah ayah saya.

Oh lupa. Semasa mak saya di hospital, pakcik makcik sebelah ayah saya masukkan saya dalam WhatsApp group sebab mereka nak tahu sangat status rumah pusaka itu. Saya terus saja WhatsApp dalam group itu supaya mereka tahu akan fakta sebenar!

Memang masa itu saya kurang ajar sebab saya ungkit semua perkara yang saya tulis di atas tadi. Saya siap buat karangan! Point by point supaya mereka terasa! Selepas itu saya keluar dari group WhatsApp itu. Selepas saya keluar, terus pakcik makcik call saya minta maaf dan ajak berjumpa.

Keesokannya saya pergi menghadap pakcik makcik saya. Saya tak takut sebab saya betul dan saya sudah menyimpan perasaan dendam ini sejak dari kecil lagi. Jadi mereka meminta maaf bagai sambil memeluk dan menangis. Saya relaks saja sebab hati saya memang dah keras. Memang saya berdendam!

Sumpah saya rasa tersentap dengan apa yang mereka buat pada saya dan keluarga. Tetapi serius saya memang tak ada rasa kasih sayang dah pada mereka semua. Kenapa cari saya? Mana pergi anak buah kegemaran mereka? Sebab nampak saya dah senang? Sumpah saya maki dalam hati tadi.

Itu sajalah cerita saya. 30 tahun saya menahan kesabaran. Kisah hidup saya dah seperti drama Melayu. Saya cuma sayang pada keluarga kecil saya dan makcik sebelah arwah mak saya. Wajah makcik saya seiras dengan arwah mak saya. Dia sajalah yang paling rapat dengan saya. Tetapi sekarang, makcik saya pun dah tua dan tak sihat.

Kalau korang dah habis baca, tolong sedekahkan Al-Fatihah buat arwah mak saya Robiah bt Sulong dan arwah ayah Abu Bakar bin Embong. Terima kasih semua.

 Ini rumah pusaka arwah mak dan arwah ayah tinggalkan untuk kami adik beradik. Gambar itu dirakam pada malam raya 2015 sebelum mak meninggal dunia pada Disember 2015. Pelita itu mak saya simpan sejak 2006. Arwah ayah yang belikan sebelum meninggal dunia pada Mei 2007. Masa itu mak paksa suruh pasang dan ambil gambar.

sumber

Adi Putra Nikah Semula Bekas Isteri Pertama

PETALING JAYA: Pelakon Datuk Adi Putra selamat melangsungkan pernikahan dengan bekas isterinya, Aida Yusof atau nama sebenarnya Zuhaidah Yusof, 43, pada Khamis.

Berita itu dikongsi oleh rakan baik pasangan itu, Datuk Nurulhidayah yang juga anak kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di Instagram miliknya.

Nurul yang kini berada di Madinah untuk mengerjakan Umrah turut memuat naik foto Adi sedang menyarungkan cincin ke jari isterinya dengan menulis kapsyen mengucapkan tahniah buat pasangan itu.

“Salam tahniah dari Madinah buat @adpadiputra dan @aidayusof15… Bangga dengan kamu. “Selamat pengantin baharu”… eh… lama… Baharu… Ehh,” tulis Nurul Zahid.

Pasangan ini selamat bergelar suami isteri semula.

Rata-rata pengikutnya di laman sosialnya turut meluahkan rasa gembira dan mengucapkan tahniah serta mendoakan jodoh Adi dan Aida berkekalan sehingga akhir hayat.

Adi dan Zuhaidah berkahwin buat kali pertama pada 14 April 2006 dan namun mereka tidak dikurniakan cahaya mata sebaliknya mempunyai seorang anak angkat Zara Adelia yang kini berusia enam tahun.

Pelakon itu kemudiannya berpoligami selepas menikahi Norshahida Dzolkifly, 34, pada 20 Jun 2016.

Bagaimanapun, Adi dalam kenyataannya menerusi Instagram pda 23 Mac tahun lalu memberitahu bahawa dia tidak lagi mempunyai sebarang hubungan dengan kedua isterinya itu.
aklumat Sebelum Ini Mereka Pernah Bercerai:

 Adi Putra dikatakan telah menceraikan kedua-dua orang isterinya iaitu Zuhaidah Yusof, 42, dan Norshahida Dzolkifly, 33.

PELAKON Adi Putra dikatakan telah menceraikan kedua-dua orang isterinya iaitu Zuhaidah Yusof, 42, dan Norshahida Dzolkifly, 33.

Menerusi muat naik di akaun Instagram (IG) miliknya, Adi telah mengeluarkan kenyataan sudah tiada apa-apa kaitan dengan kedua orang isterinya.

“‎بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم ‎السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ Ramai yg bertanyakan tentang status rumahtangga saya, di sini saya ingin nyatakan yang saya tidak ada apa2 hubungan dan kaitan lagi dengan @aidayusof15 ( aida ) dan @marmobilespa ( shahida ). Pada rakan media yg saya hormati saya tidak ada apa2 statement utk diberi. Dan beri penghormatan pada aida dan shahida agar tidak diganggu. Terima Kasih,” katanya menerusi muat naik di Instagram.

Kenyataan Adi telah menyebabkan pengikut IGnya terkejut dan berharap agar Adi tabah menghadapi dugaan ini.

Adi telah berkahwin dengan isteri pertamanya, pada pada 14 April 2006.

Pasangan yang sudah 11 tahun berkahwin ini kembali menjadi perbualan masyarakat setelah Adi memilih untuk berkahwin dengan isteri keduanya, Norshahida.

Perkahwinan secara rahsia pada 20 Jun 2016 itu pada awalnya dikatakan tidak diketahui oleh Aida. Bagaimanapun tidak lama selepas itu, isteri pertamanya memberitahu dia telah menerima takdir hidup bermadu.

sumber

“Kak, terlupa pakai kain ke?” – Wanita bertudung berseluar pendek di dalam lif teruk dikecam netizen

Sejak semalam, skeping gambar seorang wanita yang memakai tudung sambil berseluar pendek di dalam sebuah lif telah jadi tular di media sosial.

Wanita terbabit dilihat memakai tudung berwarna merah, tetapi berseluar pendek sehingga menampakkan bahagian kaki dia yang gebu. Namun tidak diketahui apakah motif dia berpakaian sebegitu rupa.

Netizen yang tersinggung dengan perbuatan wanita tersebut telah mengecam keras tindakan wanita bertudung kerana berpakaian seakan-seakan mempersendakan agama Islam.
Dua akhir zaman
Perbuatan tersebut telah mendapat perhatian ramai netizen yang merasakan tudung yang dipakai hanyalah sekadar hiasan semata-mata, bukan untuk menutup aurat dengan sempurna.

Tengok betis pun dah tau

 Coli pun takde, jantan la kot
Namun ada juga beberapa orang netizen yang berfikiran positif mengatakan tidak perlu menjatuhkan maruah wanita tersebut kerana mungkin itu adalah ‘lelaki’ yang menyamar sebagai wanita bertujuan untuk ‘mengusik’ netizen semata-mata.

Tetapi ramai yang yakin individu itu adalah seorang perempuan berdasarkan kepada bentuk punggungnya dan tapak sandalnya yang agak tinggi.

 Tak kisahlah, sekiranya dia memang seorang wanita, perbuatan individu di dalam gambar itu adalah tidak wajar kerana seperti menghina Islam namun jika dia seorang lelaki, tidak perlulah mencetuskan kontroversi dan mengundang fitnah bagi kalangan wanita yang bertudung dan menutup aurat.

sumber

RUGI TAK TAHU! INILAH PETUA HILANGKAN KAHAK DALAM PARU-PARU DAN PENAWAR BATUK YANG MUJARAB!

Petua Hilangkan Kahak Dalam Paru-Paru Dan Penawar Batuk Yang Mujarab. Batuk yang disebabkan oleh virus pasti mengganggu anda dalam aktiviti-aktiviti harian terutamanya batuk degil dan sukar dihapuskan.
Selain mengganggu diri anda, ada soalan tentang hal itu akan mengganggu orang lain juga. Bermula dari kebimbangan orang lain yang dijangkiti batuk atau keberisikan daripada bunyi batuk anda.

Terdapat beberapa petua hilangkan batuk berkahak dengan cepat dan paling mujarab yang anda boleh cuba untuk batuk ringan serta batuk yang degil, daripada dengan ubat semula jadi hingga dengan ubat daripada doktor yang mesti mengikut dos yang disyorkan.

Banyak ubat batuk yang beredar di pasaran adalah ubat-ubatan kimia, tetapi ubat daripada bahan-bahan semula jadi atau herba lebih baik diterima oleh badan kita. Anda boleh meraciknya sendiri atau beli ubat-ubat herba yang sudah tersedia di kedai-kedai herba atau farmasi.

Sirap buatan sendiri untuk kahak

Bahan-bahan:

Lobak merah

2. 6 sudu besar madu organik

3. Air

Cara-caranya:

1) Kupas dan potong lobak merah menjadi ketulan, kemudian rebus lobak merah sehingga ia lembut. Asingkan air rebusan lobak merah tadi.

2) Kemudian tumbuk/kisar lobak merah yang direbus tadi sehingga lumat.

3) Kacau madu ke dalam air rebusan lobak merah dan tambahkan isi lobak merah yang telah ditumbuk/dikisar. Kemudian kisar sekali lagi campuran isi lobak merah dan air rebusan tadi.

4) Siap untuk diminum dan disimpan dalam peti ais.

Cara Penggunaan (Petua Hilangkan Kahak Dalam Paru-paru Dan Penawar Batuk)
Ambil 3-4 sudu besar ini setiap hari dan anda harus berasa lebih baik dalam tempoh hanya beberapa hari. Ubat ini akan membuat anda berasa lebih cepat jika anda mengambil masa untuk mencubanya.

Sekian.

.

Cuba Picit Kaki Anda, Jika Lekuk Lambat Timbul Kembali Keasal, Sila Berjaga-jaga! Mai hari ni doktor nak ajar anda semua jadi “doktor” . Tengok dan pegang kaki anda. Picit isi kaki dengan jari anda.
Kalau ada LEKOKKAN LUBANG ditempat picit tersebut & lubang tu lambat timbul kembali kpd asalnya ….maka anda ada EDEMA iaitu Bengkakkan di kaki. Tu dia..anda in TROUBLE!!

Edema ni terjadi kerana HIMPUNAN CAIRAN pada bahagian-bahagian tubuh anda. Kerap Bengkak edema dikaki sebab efek gravitasi.

Apa Penyebab Kaki Bengkak/ EDEMA?

Anda kena bertindak pantas kalau:

Bengkak EDEMA dari kaki naik ke lutut & ke paha + PENAT = Kemungkinan anda ada MASALAH / KEGAGALAN JANTUNG.

Bengkak EDEMA dari kaki naik ke lutut & ke paha +/- ke tangan & perut + MUKA BENGKAK MACAM BELON = Kemungkinan anda ada MASALAH /KEGAGALAN BUAH PINGGANG.

Bengkak EDEMA dari kaki naik ke lutut & ke paha + PERUT BOROI/BUNCIT dgn AIR + MUKA BADAN KUNING ( JAUNDICE) +/- PENAT = Kemungkinan anda ada MASALAH atau KEGAGALAN LIVER/HATI.

Bengkak EDEMA di kaki je. Cek perut ada BABY…..hihihi = Ni bengkak kaki waktu hamil. Lepas bersalin ok je. Lelaki berkecuali!!

Bengkak EDEMA kerana berdiri lama atau travel dlm kenderaan/ kapalterbang terlalu lama. Ni ok je bila angkat kaki masa balik rumah, buh kedua2 kaki atas bantal….besuknya ok je.

Bengkak EDEMA di kaki…ada perandangan/ kemerahan di kaki. Turuti dgn DEMAM = CELLULITIS iaitu kuman infeksi di kulit kaki. Mkn antibiotik. Cek takut ada Kencing Manis.

Credit: Dr. Abdul Rahim

Tahniah! Sharnaaz, Nabila bakal timang cahaya mata?!

Sebelum ini Sharnaaz Ahmad Rancang Punya Enam Orang Anak

Dengan sekali lafaz, Sharnaaz Ahmad sah bergelar suami kepada Noor Nabila tepat pada jam 9.15 malam.

Bertempat di Royal Ballroom, Royale Chulan Damansara Hotel, Sharnaaz dan Nabila dinikahkan oleh Ustaz Haji Syamsul Firdaus Bin Haji Mohd Supri Al-Hafiz iaitu Imam Masjid Damansara Perdana selaku wakil wali kepada bapa kandung Nabila.

Sharnaaz menyerahkan lima dulang hantaran dengan mas kahwin bernilai RM1,000 kepada Nabila dan dibalas dengan tujuh dulang hantaran.

 Majlis yang diadakan bertemakan putih itu diadakan penuh kesederhanaan dengan dihadiri ahli keluarga kedua-dua belah pihak termasuklah rakan-rakan media.

Sharnaaz tampil segak dengan persalinan lengkap baju melayu berona putih rekaan Putra Cosry, manakala Noor Nabila pula kelihatan anggun berseri dengan busana pengantin hasil ciptaan Datuk Radzwan Radzwil.

Ketika ditemui di majlis pernikahannya, Sharnaaz mengucapkan syukur setelah selamat bergelar suami kepada Noor Nabila.

“Hari ini (31 Mac 2017) , tepat jam 9.15malam, saya selamat diijab kabulkan bersama cinta hati saya iaitu Noor Nabila binti Mohd Noor dan InshaAllah saya akan terus dalam industri seperti biasa. Dan jangan lupa untuk mendoakan kebahagiaan kami, penyatuan ini orang kata direstui oleh Allah S.W.T dan semua orang,” ujar Sharnaaz.

 Menurut Sharnaaz, pemilihan lokasi bulan madunya telah dibuat sepenuh oleh isterinya iaitu di Itali setelah selesai majlis resepsi di sebelah pihak lelaki yang bakal mengambil tempat di Straits Quay Convention Centre Pulau Pinang pada 8 April depan.

Katanya lagi, mereka akan berbulan madu selama tiga minggu di sana. Ketika ditanya perasaannya sebelum majlis tersebut berlangsung, Sharnaaz menjawab “Tadi ketika saya duduk sebenarnya saya sudah tidak lagi gugup, tetapi sebenarnya sebelum tiba di sini iaitu di dalam bilik saya rasa agak gugup sebab bila tibanya senja saya rasa aura maghrib itu sudah sampai. Namun selangkah masuk sahaja ke dalam dewan ini saya rasa sebab saya melihat wajah-wajah yang dikenali ada depan mata saya, jadi saya rasa tidak goyanglah, alhamdulillah.”

Nabila turut menyatakan perasaan berdebarnya sebelum selamat diijab kabulkan.

“Saya sememangnya berdebar, tetapi ketika Sharnaaz melafazkan ijab kabul, saya terus berasa gembira dan terharu,” ujar Nabila.

Tambah Sharnaaz, “Mungkin saya pernah buat liveshow, debarannya itu walaupun satu Malaysia tengok, yang ini hanya dilihat satu dewan ini sahaja tetapi dia punya debaran tanggungjawab yang dibawa ketika berjabat tangan tadi itu lain ceritanya. Dan alhamdulillah saya dapat selesaikan dengan baik dan saya bersyukur kerana Nabila sudi menjadi suri rumah saya selama-lamanya. InshaAllah. Dan saya rasa saya sangat bangga. Today i became a man.”

Ketika ditanya kepada Nabila apakah dirinya akan memberikan had atau batasan kepada suaminya selepas ini kala berlakon, Nabila menyatakan “No restrictions. Sharnaaz pun dan tahu dan saya rasa tidak perlu bagitahu dia pun kerana dia sememangnya sudah tahu. Saya respek kerjaya dia sebagai seorang pelakon dan dia bebas berlakon dan berbatas,” sambil tersenyum.

Sebelum mengakhir sesi sidang media itu, Sharnaaz sempat memberikan ucapan romantis buat isterinya.

 “Sayang, I ingin mengucapkan terima kasih pada you kerana sudi terima I menjadi suami you dan InshaAllah kepada bapa anak-anak kita nanti yang akan ada pada 25hari bulan madu itu, dan InshaAllah I akan jaga you selamanya dan mungkin kalau I ada buat silap sebagai suami, tegurlah I. Dan kalau you buat silap sebagai isteri, I tegur,” tutur lembut Sharnaaz kepada Nabila.

“Thank you sayang. You tahu I sayang you, I akan masak untuk you, I kemas baju-baju you, itu sahajalah,” ujar Nabila tersegan ketika diminta untuk mengucapkan ucapan manis kepada suaminya.

Sempat ditanya akan rancangan cahaya mata, Sharnaaz menjawab “InshaAllah saya merancang dan itu kuasa Allah, enam. Kalau boleh, separuh separuh. Tiga lelaki dan tiga perempuan, itu pun jadilah.”

KUALA LUMPUR – Pelakon popular, Sharnaaz Ahmad dan isteri, Noor Nabila Mohd. Noor difahamkan bakal menimang cahaya mata dalam tempoh masa terdekat.

Perkhabaran pasangan selebriti itu bakal memperoleh cahaya mata timbul apabila seorang ustaz yang dikenali sebagai Shamsuri Shafie memuat naik gambar bersama mereka di Instagram.

 “Subhanallah, Alhamdulillah, Allahauakhbar. Syukran Sharnaaz dan isteri. Tahniah keluarga bahagia dan bakal menjadi seorang ibu. Hebat kalam Allah,” tulisnya di Instagram semalam.

Bagaimanapun, Sharnaaz menafikan isterinya itu kini sedang hamil seperti yang didakwa.

Meskipun demikian, Sharnaaz tidak menolak sekiranya dia sekeluarga dikurniakan cahaya mata dalam tempoh masa terdekat.

Katanya, memang benar seorang ustaz telah menziarahi mereka sekeluarga namun, ia hanya sekadar pengajian kelas agama.

“Buat masa sekarang tiada apa perkembangan yang boleh dikongsikan kerana seperti kata orang tua, kita jangan terlalu ghairah hendak bercerita.

 “Pada saya, lebih baik perkara ini diceritakan sendiri oleh tuan punya badan apabila kami telah bersedia kelak. Mohon doa yang baik buat kami sekeluarga,” kata Sharnaaz ketika dihubungi Kosmo! tadi.

Sharnaaz dan Nabila yang merupakan kakak kepada pelakon dan pengacara, Noor Neelofa telah berumah tangga pada 31 Mac, 2017 di Hotel Royale Chulan, Damansara, Petaling Jaya. – K! ONLINE

sumber

Inilah Dia Misteri Dan Realiti Hidup Farid Kamil Dan Juga Diana Danielle Selepas Apa Berlaku Yang Mengejutkan…

Apabila Farid Kamil meluahkan rasa dengan berkata: “Allah telah memberikan jalan cerita hidup saya semakin hari semakin menarik.” Ternyata ia memang menarik.

Masakan tidak menarik. Seorang aktor berkaliber yang cukup terkenal dalam kalangan penggiat seni sebagai lelaki sopan dan mempunyai portfolio yang baik menumbuk seorang anggota polis dan mencederakan dua orang awam di dalam balai polis. Ia bukan sekadar mengejutkan industri hiburan tetapi menggemparkan seluruh negara hujung minggu lalu.

Farid Kamil, aktor yang baru dianugerahkan pingat Datuk beberapa bulan lalu itu juga disahkan positif ganja, disyaki juga mempunyai masalah kemurungan dan spekulasi kerukunan rumah tangganya bersama Datin Diana Danielle bergoncang hebat.

Bersulam dengan hal-hal tersebut, muncul juga banyak cerita pelbagai versi yang tidak mampu disahihkan kebenarannya.


Seperti plot sebuah filem dengan heronya dimainkan sekemas mungkin oleh Farid, lelaki itu yang sempat merasa tidur di dalam lokap selama lima hari sepanjang tempoh tahanan reman pada akhirnya mengaku tidak bersalah.

Bintang filem J Revolusi itu bebas apabila mahkamah membenarkan jaminan RM3,000 bagi setiap pertuduhan dengan seorang penjamin dan menetapkan 5 Mac depan untuk sebutan semula kes.

Mengikut pertuduhan pertama dan kedua, Farid didakwa dengan sengaja mendatangkan kecederaan kepada Ashraf Ahmad, 35, dan Konstabel Mohd. Nizam Jamaluddin, 24.

Kedua-dua pertuduhan tersebut didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukan hukuman penjara maksimum penjara setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.


Sementara itu, bagi pertuduhan ketiga, Farid didakwa menggunakan kekerasan jenayah terhadap Konstabel Mohd. Nizam Jamaluddin sebagai pegawai dengan niat menghalangnya melakukan tugas.

Kesalahan tersebut didakwa mengikut Seksyen 353 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Pertuduhan keempat, Farid didakwa berkelakuan tidak senonoh dengan mengeluarkan perkataan tidak sopan terhadap Konstabel Mohd. Nizam Jamaluddin sehingga boleh mendatangkan kemarahan.

Pelakon itu didakwa mengikut Seksyen 90 Akta Polis 1967 yang memperuntukkan denda tidak lebih RM500 atau penjara maksimum enam bulan atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.


Kesemua kesalahan tersebut berlaku di kaunter Balai Polis Kota Damansara pada pukul 1.20 petang, 11 Januari lalu.

Menghadapi semua gelombang yang membadai begitu dahsyat, Farid masih melemparkan senyuman bahagia. Berkali-kali dia mengucapkan terima kasih kepada semua doa yang dititip kepadanya. Dia juga memaklumkan dirinya berada dalam keadaan baik.

Dan sebelum beredar meninggalkan gerombolan media yang setia mengikuti perkembangan kesnya, Farid mengungkapkan sepotong kalimat penuh makna.

Sambil menurunkan sedikit tingkap kenderaan MPV yang dinaikinya, Farid berkata: “Allah tetap nombor satu.”

Seperti mana tenangnya Farid mempamerkan wajahnya di hadapan khalayak, begitu juga Diana yang akhirnya muncul di mahkamah pada hari suami kesayangannya itu dibebaskan.


Memaklumkan tidak akan melawat Farid sewaktu dalam tahanan reman, Diana membuktikan kata-katanya itu apabila hanya muncul selepas lima hari khalayak mula menimbulkan spekulasi terhadap pendiriannya sebagai seorang isteri.

Bungkam tetapi terus tersenyum tenang sepanjang berada di belakang suaminya sewaktu hari kejadian, aktres itu membuktikan ungkapan yang dimuat naik dalam laman Instagram miliknya bukan satu omongan kosong.

Diana menulis dia tahu Farid sedar keberadaannya dan ‘mereka berpimpin tangan’ walaupun dirinya tidak berada secara nyata di sisi anak kelahiran Kedah itu.

Ironi, sejak Farid mencetuskan sensasi Khamis lalu, ibu kepada dua anak mereka iaitu Muhamad dan Nur Aurora itu paling sukar dihubungi.

Dia hanya menjawab soalan media apabila dirasakan perlu, malah tidak juga menjadikan media sebagai medan meraih simpati. Sebaliknya, Diana kekal dengan sikap profesionalnya. Suatu tindakan bijak daripada seorang pelaku seni yang masak benar tentang sepak terajang dunia hiburan.

Malam sebelum Farid dibebaskan dan sewaktu dirinya dikecam sebagai isteri yang tidak berada di sisi suami pada saat getir, Diana menumpahkan perasaannya.

Dalam laman Instagramnya, dia menulis luahan dalam bahasa Inggeris yang telah diterjemahkan berbunyi: “Jangan tanya mengapa anda tidak melihat saya. Dia (Farid) melihat saya. Dia tahu saya di sana. Dia berasa saya memegang tangannya. Itu perkara penting buat saya.”

Melihat kelibat wanita kesayangan yang telah menjadi separuh jiwanya hadir ke mahkamah, Farid tanpa segan-segan melafazkan ‘i love you’ kepada Diana.

Di hadapan media dengan perkasanya juga Farid berkata: “Saya sayang anak-anak saya. Saya sayang Diana.”

Bintang filem Hanyut yang berusia 27 tahun itu juga menzahirkan rasa cinta dan prihatin terhadap keadaan suaminya tanpa mempedulikan perlakuan mereka diintai mata-mata yang bersiap-siaga dengan sebarang tindakan pasangan tersebut.


Bahkan, sebelum Farid dibawa masuk ke bilik reman, Diana sempat membelai wajah sambil mengusap rambut dan memperkemaskan pakaian yang disarung si suami yang sudah menjadi peneman hidup sejak tahun 2012.

Begitulah, sejauh dan sedalam mana pun khalayak mengecam atau cuba menerka permasalahan mereka berdua, pasangan itu tetap kompak.

Ia mengingatkan penulis kepada kalimat yang berbunyi; “Cinta itu gila dan kurang ajar.”

Barangkali, itulah cinta yang dimiliki dan dipasak dalam hati Farid dan Diana untuk saling melengkapi dan bertahan antara satu sama lain biarpun tidak mempertontonkannya kepada umum, seperti mana mereka beraksi dalam layar lebar sebagai pelaku seni.

Seperti mana tenangnya pasangan ini, begitu juga tindakan penuh sopan dan budiman dipamerkan ahli keluarga Farid dalam melayan media dan menentang prahara yang melanda anak sulung daripada lima beradik itu.

Mengenai kesalahan yang dilakukan Farid, biarlah ia selesaikan secara undang-undang. Setiap apa yang berlaku dalam kehidupan seseorang itu adalah rahsia Allah.

sumber

Papagomo Hentam Coach Yin, Dikatakan Punca Orang Ramai Pandang Serong Kaki Gimnasium

Sir Azri, atau lebih dikenali sebagai Papagomo telah memuat naik satu rakaman video menghentam Coach Yin, teman lelaki Sajat kerana menyebabkabn golongan lelaki yang mengangkat berat dipandang serong oleh masyakarat.

Papagomo berkata:

Berkenaan dengan teman lelaki Sajat. Kau ni pun satu. Pasal engkau orang yang main besi dikategorikan sebagai geng kunyit.

Papagomo juga mempersoalkan Coach Yin membawa Sajat berjumpa ibunya sebelum berkahwin kerana dia dan Sajat sama jantina.

Orang Malaysia ni baik tau. Kalau kat Acheh dah kena bakar korang ni.

Papagomo menambah, golongan yang ‘main besi’ meluat dengan Coach Yin kerana ‘bercinta’ dengan seorang lelaki.

Papagomo juga meminta Sajat agar berhenti memalukan wanita dengan mengaku sebagai wanita dan menceritakan pengalaman-pengalaman seperti mengandung dan datang haid. Ia dianggap memperbodohkan wanita.

Sebelum ini, Papagomo telah membua laporan kepada Menteri mengenai Sajat, yang membawa kepada pertemuan pihak JAKIM dengan Sajat hari ini. Papagomo mendakwa merasa hairan mengapa Sajat dibiarkan berleluasa mengakui dirinya wanita tanpa ada sebarang campurtangan dari pihak JAKIM. – beautifulnara.com

Sebelum ini, Sajat memberi respon atas pertuduhan yang dibuat lelaki itu. Menurutnya, lelaki itu sering menghantar mesej di Instagram namum tidak dilayan. Adakah kerana ini lelaki ini berdendam?

Dia rajin komen gambar saya

Maaf,pagi ini saya banyak dapat call and msg dari sahabat saya,mak ayah saya,dan rakan2 business saya.. di sini saya nak menyatakan,saya tak kenal siapa SIR AZRI dan saya tak tahu dia ini siapa..tetapi saya perasan dia rajin komen2 pic saya kat ig.. tapi dalam FB,dia kutuk2 saya…saya tak faham apa masalah mamat ini.. dia ada menjemput saya pergi ke PEMBUKAAN GYM BELIAU… tetapi satu patah perkataan pun saya tak membalas…

Saya tak faham lah orang melayu ini yang bername sir azri.. encik,saya tahu apa yang awak cuba buat ini…sebab nya berunsulkan sakit hati.. segala komen awak kat ig saya,tak pernah saya nak membalas.. malah awak jemput saya pergi pembukaan gym awak pun,saya tak comment apa apa..

Nak suruh orang tahu pembukaan Gym baru?

ADAKAH CARA AWAK NAK VIRAL KAN SAYA INI ,bersifat kan dendam??? Dan boleh saya tahu apa yang awak berdendam dengan saya?? Adakah kita berniaga perniagaan yang sama?atau awak tak boleh tengok orang melayu berjaya??Di sebab kan saya tak melayan segala komen2 awak,awak terus nak hina saya dan mengata pasal saya,dan sesuka hati nak fitnah saya itu dan ini encik azri!!!…Saya masih ada lagi mak ayah.. jangan sesuka hati nak ambil tindakan dan mencuba nak mencari publish murahan, kerana saya tahu niat Awak sebenar nya nak kan orang tahu yang awak ada buka GYM !!!Yes!!!

Cara Awak memang kotor yer ENCIK AZRI!!! Negara kita ada undang2..saya dah ulaskan hal ini pada pihak berwajib.. saya pun ada membuat tindakan..kerana perkara ini awak yang memulakan dahulu..saya tak kenal awak,dan awak tak kenal saya.. for me Awak ini nak kan perhatian!!! Perhatian business baru awak (pembukaan GYM 21/1/2018…bagus betul target awak..takpe lah encik azri..saya harap tindakan yang encik cuba buat itu,adalah satu tindakan DENDAM PERASAAN..kerana saya tak melayan komen awak..(kena rejected) tq…..apa apa pun…good morning ?????

Tak pernah reply mesej lelaki ini

Tengok ini.. rajin betul dia dm saya.. tapi sedikit pun tak balas.. hantar macam macam kat saya,tapi tak pernah saya tengok..ini baru saya check,memang beliau pernah DM saya…motif!!!tolong jelaskan!!!! Di sebabkan saya tak layan beliau, saya di hina,di caci,di fitnah. Di buat aduan kerana beliau sakit hati dengan saya… terbukti dia ini saiko orang nya..nak berniaga buat lah cara baik.. bukan viralkan orang yang awak sendiri tak kenal untuk kaut keuntungan perniagaan pembukaan gym baru awak..

Saya bangga kalau ada anak melayu berjaya dan mendiri kan perniagaan nya tersendiri..tapi bukan cara macam ini untuk mempopularity perniagaan awak… so behave en azri… saya harap awak tak ulangi perkara yang sama.. cukup2 lah nak kena kan orang… tq…
#terkilandengancarakotormacamini

sumber: sajat