Kisah mengharukan seorang lelaki yang tinggal di paru-paru besi selama 60 tahun

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)

Paul Alexander telah menghabiskan sebahagian besar hidupnya dalam paru-paru besi selama 60 tahun. Sebagai seorang kanak-kanak, dia telah mengalami polio yang teruk yang membuatnya terpaksa bertahan dengan bergantung kepada paru-paru besi.

Ketika berusia 6 tahun, Alexander mengalami lumpuh total akibat penyakitnya. Paru-parunya berhenti bekerja, jadi dia terpaksa dimasukkan ke dalam paru-paru besi jika dia ingin tetap hidup. Sekurang-kurangnya dia telah hidup dalam alat selama 60 tahun. Kehidupan yang hidup Alexander tidak begitu cantik seperti yang lain.

Lelaki yang kini berumur 67 tahun hanya dapat memindahkan kepalanya, mulut dan lehernya, sementara tubuhnya hanya boleh berbaring selama lebih dari setengah abad. Walaupun begitu, dia tidak pernah berputus asa untuk menjalani kehidupan ini.

Lelaki dari Dallas, Texas adalah salah satu daripada tujuh orang di Amerika Syarikat yang tinggal di paru-paru besi. Walaupun dia tidak boleh berbuat banyak, dia seorang peguam yang berjaya. Dia mendakwa telah melarikan paru besi selama beberapa jam. Dia mesti belajar bagaimana hendak bernafas seperti orang lain, tetapi tidak begitu mudah.

Alexander hanya dapat keluar dari parit besi buat sementara, dan selepas itu dia terpaksa kembali. Kadang-kadang, Alexander juga kecewa tentang hidup dalam paru-paru besi.

Bagaimanapun, beliau mengucapkan terima kasih kepada alat itu kerana ia menjadikannya hidup sehingga sekarang sejak ia pertama kali dimasukkan pada tahun 1930-an.

Sila tonton video: